02:12

DIVLJAČKA TUČA DEVOJČICA I KAČENJE SNIMAKA S*KSA NA MREŽE ZGROZILE SRBIJU! Stručnjaci o sve većem nasilju među decom

kurir televizija

DIVLJAČKA TUČA DEVOJČICA I KAČENJE SNIMAKA S*KSA NA MREŽE ZGROZILE SRBIJU! Stručnjaci o sve većem nasilju među decom

Društvo -

Zorica Mršević sociološkinja i Katarina Jonev, edukatorka o bezbednosti dece na internetu govorile su o vaspitanju dece u digitalnom svetu.

Sociološkinja je navela da se nasilje širi ukoliko mu se ne postave barijere, a kao glavni krivci za sve veću agresivnost među decom jesu i roditelji i društvene okolnosti i mediji.

Zorica Mršević, Katarina Jonev
foto: Kurir televizija

- Sve je u igri. Šta će da prevagne u određenom slučaju još se ne zna. Negde je možda roditelj nasilan, pa dete to kopira. Negde je cela situacija u društvu, neizvesnost, strah od budućnosti, strah od života - kaže Zorica.

- Možda su deca digitalno pismenija, zabrane jesu mač sa dve oštrice, decu od malih nogu treba pripremati za digitalni svet. Mi kada deci damo telefon u ruke moramo da znamo dokle to može da ide - kaće Katarina Jonev, edukator o bezbednosti dece na internetu, koja je naglasila da roditelji treba gledaju sadržaj sa decom.

Zorica Mršević, Katarina Jonev
foto: Kurir televizija

- Ove devojčice nisu razmišljale o svojoj budućnosti. Za dobar posao ili za konkurisanje za neki fakultet pretražuje se i virtuelni život kandidata. Prvo se traži na Guglu, a zatim se češljaju i društvene mreže kandidata. Devojčice koje kače svoje intimne snimke na internet nisu ni svesne šta su uradile. Ovde je posustalo pedagoško vaspitanje iz kuće. Ako je dobar i normalan odnos u porodici, devojčicama ne treba ovakva pažnja - kaže Katarina, koja navodi da devojčice na ovaj način žele da budu "veće face".

Zorica Mršević, Katarina Jonev
foto: Kurir televizija

- Sport i zdrava porodica je ključ svega. Sport apsorbuje ogromnu energiju, mladost želi da što pre uđe u odraslo doba. Ovde se stalno spominju devojčice, ali vršnjačko nasilje je u 90 odsto slučajeva stvar muške dece.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:59

MARADONA I BELIVUK: Legenda fudbala UČESTVOVAO u SUKOBU između Crnogorskih klanova? U igri bio VELIKI NOVAC od prodaje igrača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track