DR TANJA JOVANOVIĆ ZA KURIR: Zaražene osobe koje su u teškom stanju ne treba da se voze prevozom već da zovu hitnu pomoć!
Foto: Printscreen/TV Prva

moramo biti odgovorni

DR TANJA JOVANOVIĆ ZA KURIR: Zaražene osobe koje su u teškom stanju ne treba da se voze prevozom već da zovu hitnu pomoć!

Društvo -

Pojedini sugrađani se svesno, iako znaju da su zaraženi korona virusom, kako je Kurir pisao, voze u gradskom prevozu i na taj način izlažu riziku i ostale putnike, a za slične primere je čula i virusolog prof. dr Tanja Jovanović.

Žena je, kako navodi, pričajući sa nekim telefonom, priznala da je pozitivna, a dotična tom prilikom čak nije ni nosila masku.

- Da li će se i koliki broj ljudi zaraziti zavisi od toga koju količinu virusa izlučuje zaraženi i koliki je broj putnika u prevozu. Ukoliko je veća gužva, manja je distanca, na kojoj svi mi insistiramo. Znači vrlo je veliki rizik da pozitivne osobe zaraze one koji se nalaze u okruženju - ističe ona i dodaje da osobe koje imaju kliničke simptome respiratorne infekcije, i koje su u teškom stanju, sigurno ne treba da se voze gradskim prevozom već treba da se obrate hitnoj pomoći.

- Ostali bi u svakom slučaju trebalo da se potrude da nađu neki drugi način prevoza, mimo javnog. Kada je čovek u teškom stanju onda gubi racionalni način razmišljanja, ali ovde se ipak radi o infektivnoj bolesti koja se lako prenosi i u tom smislu treba da budemo obazrivi. Ako oni koji su inficirani nisu oprezni, svi oko njih moraju biti, zato se i insistira na maskama i drugim preventivnim merama - kaže dr Jovanović.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja