UŽAS U NEGOTINU: Dom za stare u kojem se štićenik UBIO nikada nije ni imao dozvolu za rad!
Foto: Printscreen Facebook

u srbiji ima na desetine nelegalnih smeštaja

UŽAS U NEGOTINU: Dom za stare u kojem se štićenik UBIO nikada nije ni imao dozvolu za rad!

Društvo -

Dom za stare "Lela i Franc" iz Negotina, u kojem je u utorak jedan od štićenika (61) izvršio samoubistvo, nema dozvolu za pružanje domskog smeštaja odraslim i starijima licima i nikada nije ni imao licencu, saznaje Kurir! Nadležna inspekcija je zbog ilegalnog pružanja usluge domskog smeštaja više puta donosila rešenje o zabrani rada ovog doma, ali je ovaj nelegalni dom bez probelma radio sve do tragičnog dana kada je muškarac oduzeo sebi život skočivši sa prozora svoje sobe u potkrovlju!

Da ovaj dom nije imao dozvolu za rad, potvrdili su za Kurir u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

- Radnja za pružanje usluga smeštaja "Lela i Franc" iz Negotina je neregistrovan subjekat, odnosno pruža uslugu domskog smeštaja odraslim i starijima bez dozvole za rad, tj. nikada nije dobio licencu za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - navode u Ministarstvu i dodaju da je "zbog ilegalnog pružanja usluge domskog smeštaja Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva, u okviru svojih nadležnosti, više puta donosilo rešenja o zabrani rada". Prvo je to bilo 2014. godine, potom dva puta 2016. i poslednji put u aprilu ove godine.

foto: Printscreen Facebook

- Podneta je prekršajna prijava, a o ilegalanom radu ovog objekta obaveštene su sve nadležne inspekcijske službe - kažu u ministarstvu ističući da "samo nadležni sud može doneti odluku o zabrani obavljanja delatnosti":

- Inspektori socijalne zaštite će u okviru svojih nadležnosti ispitati rad preduzetnice Lelice Bunojić i okolnosti smrti korisnika, u saradnji sa drugim nadležnim organima i preduzeti adekvatne mere.

Nesrećan muškarac koji je sebi oduzeo život, kako saznajemo, bio je penzionisani vatrogasac i u ovaj dom je došao sam, jer je bio lošeg zdravstvenog stanja.

- Imao je infarkt i bio je u procesu oporavka. Nije imao porodicu i nikog ko bi ga čuvao. Bio je, takoreći, sam na svetu, pa se, zbog toga što nije bilo nikog da mu pomogne dok se oporavlja, odlučio za dom. Verovatno je zbog lošeg zdravstvenog stanja i izvršio samoubistvo - priča za Kurir jedan od meštanina koji je nesrećnog čoveka poznavao.

Vlasnica "Lela i Franc"

Ne sekirajte se za moju dozvolu

Lelica Bunojić, vlasnica radnje za pružanje usluga "Lela i Franc" juče nije bila raspoložena da odgovara na pitanja Kurira.

- Ništa se vi ne sekirajte da li ja imam dozvolu ili nemam. Meni su u sredu bili inspektori iz ministarstva, i to je lično moja stvar i nikakve informacije ne dajem - kratko je poručila. Na naše insistiranje da je u interesu javnosti navodno nelegalno poslovanje, dodala je odsečno: - To je sve završeno, obaveštena je javnost koja je trebalo da bude obaveštena, sve je urađeno po zakonu.

Slučaj doma "Lela i Franc", koji je u APR registrovan za delatnosti "ostalog smeštaja", a reklamira se kao dom za stare i svojim korisnicima obećava "prijatnu starost" otvorilo je pitanje ilegalnih domova za stare, njihovog poslovanja i bezbednosti.

Radoslav Milovanovic
foto: Privatna Arhiva

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih (PUSZ), kaže za Kurir da su nelegalni domovi "karcinom socijalne zaštite", a da ih i u Srbiji ima na desetine.

- U nelegalnim objektima se krše mnogi zakoni, ugrožavaju prava građana, dementni se često lišavaju slobode, zloupotrebljava se službeni položaj, i iz čistog koristoljublja, nestručnim radom se ugrožavaju ljudski životi. Više puta smo došli do saznanja da se u takvim objektina potpisuju ugovori o doživotnom izdržavanju sa korisnicima, što je sukob interesa i krivično delo - navodi Milovanović i dodaje da je "evidentno da su u nelegalnim domovima uslovi jako loši, da nemaju stručno osoblje, da im se ne pruža obavezna zdravstvena zaštita, da nemaju pomoć socijalnih radnika i pravnika".

Prijave bez odgovora

Rade godinama iako imaju zabranu

Radoslav Milovanović iz PUSZ kaže za Kurir da je to udruženje zadnjih šest godina prjavljivalo sve objekte koji nelegalno pružaju domski smeštaj najstarijoj populaciji i da gotovo nikad nisu dobijali odgovore šta su institucije po tim prijavama uradili.

starački dom, dom za stare
foto: Shutterstock

- Iako se pojedinim nelegalnim domovima izda rešenje o zabrani rada oni ne prestaju sa nelegalnim radom, tako da ima onih koji na taj način funkcionišu zadnjih deset godina. Postavlja se pitanje čiji je interes da nelegalni domovi rade bez ispunjenja tehničkih uslova i u potpunom neskladu sa zakonom. Potpuno je jasno da pored neispunjavanja obaveza prema najsatarijoj populaciji kada je na domskom smeštaju krše se i sve obaveze prema državi u pogledu plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene, poreza na dobit i slično - navodi Milovanović koji nam je dostavio i spisak domova koje su prijavljivali.

ČINJENICE/Nelegalni domovi za stare

-"Kod Lipe", Sremska Mitrovica

- Privatna kuća Hajnalke Bodor, Subotica

-"Sveta Katarina", Palić

- "Borika" (ima dva objekta za koje nije dobio dozvolu), Subotica

-"Royal Dom", Beograd

-"Vila Sfera", Pančevo

-"Dom Petrović", Aranđelovac

-"Nina plus", Beograd

-"Epikur", Beograd...

*Domovi koji je PUSZ prijavljivalo

Kurir.rs/Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track