PROF. KOČOVIĆ O CRNOM BILANSU KORONE: U prethodnih mesec dana samo smo u dve zone-tamno sivoj i crnoj! To se do sada nije desilo!
Foto: Pritnscreen/Pink

alarmantno

PROF. KOČOVIĆ O CRNOM BILANSU KORONE: U prethodnih mesec dana samo smo u dve zone-tamno sivoj i crnoj! To se do sada nije desilo!

Društvo -

Broj novozaraženih korona virusom je u padu već nekoliko dana, ali je taj pad i dalje dosta spor, upozorio je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović.

- U prethodnih 30 dana smo samo u dve zone - tamno sivoj i crnoj. To se do sada nije desilo. Pad je jako spor - napisao je prof. Kočović na svom Fejsbuk profilu.

Najcrnji dan, kada je u pitanju broj zaraženih na dnevnom nivou, prema grafikonu koji je postavio, bio je 28. septembar kada je bilo 8.467 novoinficiranih, dok smo juče, iako je bila nedelja kada se manje ljudi testira, brojali 5.334 novozaraženih, dok je preminulo 49 osoba, a čak 259 bilo na respiratorima.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je juče da epidemija korona virusa više nije samo zdravstveni problem i otkrio da će struka ponovo tražiti oštriju kontrolu postojećih epidemioloških mera.

prof. dr Branislav Tiodorović
foto: Nemanja Nikolić

- Imate sanitarnu inspekciju i komunalnu miliciju gde više od pola njih nije vakcinisano. Nije urađeno ni vakcinisanje vojske i policije! Šta onda da kažemo za narod? Bitna je i individualna odgovornost. Ako u Švedskoj, na primer, neko odbije vakcinaciju, šalju ga kod psihijatra ili psihologa. Pitam se šta bi bilo kod nas da bi se tako nešto desilo - rekao je epidemiolog gostujući na TV Prva.

On je dodao i da ništa ne bi moglo da se uradi ni sa strožim merama "iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kad je najavljen policijski čas":

- Prema tome ispada da smo u takvoj situaciji da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata... nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje - šta radi lokalna uprava?!

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track