EPIDEMIOLOG RADMILO PETROVIĆ DETALJNO OBJASNIO: Protiv gripa i korona virusa možete se vakcinisati u isto vreme
Foto: RINA, Ilustracija

kovid19

EPIDEMIOLOG RADMILO PETROVIĆ DETALJNO OBJASNIO: Protiv gripa i korona virusa možete se vakcinisati u isto vreme

Društvo -

Sredinom oktobra u Srbiji bi, kako je planirano, trebalo da počne vakcinacija protiv virusa gripa, a stručnjaci navode da svi oni koji su se putem E-uprave prijavili za pelcovanje ne treba da odustaju od cepljenja protiv kovida-19.

Naime, kako ističu, ove dve vakcine nemaju nikakvih dodirnih tačaka i mogu se primeniti istovremeno, odnosno sa malom vremenskom razlikom. Epidemiolog Radmilo Petrović navodi da u epidemiji korona virusa retko ko razmišlja o gripu, ali da bi bilo poželjno zavrnuti rukav i zbog ove infekcije čija je sezona pred vratima.

- Odgovorno tvrdim da, ukoliko primate vakcinu "sinofarm", možete zavrnuti oba rukava kako bi vam u jednu nadlakticu dali ovo cepivo, a u drugu vakcinu protiv gripa. Obe vakcine rađene su po starinskom receptu, odnosno sadrže umrtvljeni virus - navodi sagovornik.

usijanje dana, Radmilo Petrović
foto: Kurir

Ipak, kako objašnjava dr Petrović, ukoliko planirate da primite neku od doza vakcine, "Sputnjik V", "Fajzer" ili "Astrazeneka", sa vakcinom protiv gripa trebalo bi da se pričeka.

- Oni bi trebalo da sačekaju dve nedelje nakon primanja vakcine protiv kovida. Svakako preporučujem građanima da prime i cepivo protiv gripa jer ono ne može da odmogne, a može samo da učini naš organizam otpornijim - kaže dr Petrović.

Opasna kombinacija gripa i korone

Član Kriznog štaba i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović upozorava da bi istovremena infekcija korona virusom i sezonskim gripom mogla da dovede do komplikacija kod nevakcinisanih.

Novo uputstvo za vakcinaciju dece

U novom uputstvu za vakcinaciju dece koji je objavio "Batut" glavna poruka je da se nastavi sa vakcinacijom dece kako uzrasta od 16 i 17 godina, tako i onih mladih, od 12 do 15 godina. Takođe, navodi se da se kod dece sa preležanim kovidom-19 vakcina može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije.

- Potrebno je nastaviti sa hitnom vakcinacijom dece koja pripadaju ugroženim kategorijama. Tu spadaju deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških, uključujući gojaznu decu +2 ili + 3 SD, kao i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik kovida-19, uz saglasnost roditelja i dobijenu preporuku pedijatra supspecijaliste. Kod dece sa preležanom infekcijom kovid-19 (dokazanom laboratorijski) vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije - stoji u novoj preporuci "Batuta".

(Kurir.rs/Objektiv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track