Najnovije vesti

SRPSKI PASOŠ OSLABIO: Srpska putna isprava pao na 39. mesto
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

najnoviji izveštaj

SRPSKI PASOŠ OSLABIO: Srpska putna isprava pao na 39. mesto

Društvo

Henli Pasport Indeks, zasnovan na ekskluzivnim podacima Međunarodne asocijacije vazdušnog transporta (IATA), redovno prati svetske pasoše koji su najprikladniji za putovanja od 2006. godine, a po njihovom izveštaju, srpski pasoš se sada nalazi na goroj poziciji u odnosu na poslednja merenja.

Srpski pasoš nalazi se na 39. mestu, sa skorom od 135, i dalje prateći trend pada na ovom indeksu. To znači da nosioci srpskog pasoša mogu da uđu u 135 zemalja bez vize. U julu srpski pasoš zauzeo je 38. mesto, dok je u aprilu držao 36. mesto. Globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći, kaže se u najnovijem izveštaju londonske firme za savete o državljanstvu i boravištu "Henli end Partners". Kaže se da su sve veće prepreke za putovanja koje su uvedene u poslednjih 18 meseci pandemije kovida rezultirale najvećim globalnim jazom u mobilnosti u 16-godišnjoj istoriji indeksa. Koliko je jak srpski pasoš? Indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja, a kako navode, vlasnici pasoša na vrhu njegove rang liste, Japan i Singapur, mogu teoretski da putuju bez viza na 192 destinacije. To je 166 destinacija više od avganistanskih državljana, koji se nalaze na dnu indeksa 199 pasoša i mogu pristupiti samo 26 zemalja bez prethodnog zahteva za vizu.

Evropa dominira

Rang lista ostaje praktično nepromenjena u prvih deset mesta dok ulazimo u poslednji kvartal 2021. Južna Koreja je izjednačena sa Nemačkom na drugom mestu (sa ocenom 190), a Finska, Italija, Luksemburg, Španija zajedno su na trećem mestu. (sa ocenom 189). Zemlje EU kao i obično dominiraju na vrhu liste, na četvrtom mestu su Austrija i Danska, a na petom Francuska, Irska, Holandija, Portugal, Švedska. Novi Zeland, koji je ove nedelje objavio da se odmiče od svoje strategije eliminacije kovida 19 u korist sistema sertifikata za vakcinu, nalazi se na šestom mestu pored Belgije i Švajcarske. Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su zajedno držale prvo mesto 2014. godine, sada su skromnije postavljene na rang listi. Oni su na 7. mestu, pored Češke, Grčke, Malte i Norveške, sa bezviznim pristupom do 185 odredišta. Australija i Kanada su na osmom mestu, Mađarska je deveta, a Litvanija, Poljska i Slovačka zajedno su se probile na 10. mesto sa skorom 182.

Kurir.rs/B92

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja