DOSTOJNI POTOMCI SLAVNIM PRECIMA: Udruženja ratnih dobrovoljaca odala počast heroju Milanu Tepiću!
Foto: Kurir

DOSTOJNI POTOMCI SLAVNIM PRECIMA: Udruženja ratnih dobrovoljaca odala počast heroju Milanu Tepiću!

Društvo -

U organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca, Udruženja Vožd iz Beograda, Udruženja veterana posebnih jedinica policije, Udruženja veterana 72 specijalne brigade i Udruženja 549 mtbr, uz prisustvo članova porodice, pripadnika Vojske Srbije – počasnog voda garde i sveštenika gardijske brigade u utorak u 11 časova održan je pomen poslednjem narodnom heroju, majoru JNA Milanu Tepiću koji je na današnji dan hrabro žrtvovao svoj život u odbrani vojnog skladišta Bedernik kod Bjelovara. Nakon pomena koga je služio sveštenik gardijske brigade pristupilo se polaganju cveća i venaca.

Vence su položili pored pomenutih udruženja i članova porodice i pripadnici Ministarstva odbrane kao i državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja pukovnik Miodrag Kapor koji se obratio u ime organizatora.

U ime udruženja 1912-1918 vence su položili Nikola Filipović i Miloš Spasić.

Udruženje ratnih dobrovoljaca
foto: Kurir

Slava palim herojima

Tim povoom, 30. septembra 2021. godine u starom zdanju Narodne slupštine Srbije otvorena je izložba veterana posebnih jedinica policije Slava palim herojima. Tačno u 12 časova, uz intoniranje državne himne započela je svečana ceremonija otvaranja izložbe na kojoj su predstavljeni poginuli pripadnici posebnih jedinica policije 549 motorizorane brigade, 72 specijalne brigade i Užičkog korpusa. Skoro 600 mladih palih heroja predstavljeni su fotografijom i kratkom biografijom na 20 rol-ap panoa. Pored predsednika veterana pjp Saše Pantelića, prisutnima se obratio general potpukovnik u penziji Obrad Stevanović, u ime 549 mtbr pukovnik u penziji Duško Šljivančanin.

Dok se u ime državnih organa obratio pukovnik u penziji specijalne brigade osnivač jedinice brigadni general u penziji Milorad Stupar, u ime državnih organa prisutnima se obratio Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja. Pored roditelja poginulih boraca, veterana i predstavnika udruženja 1912-1918 njihovih potomaka i poštvalaca. uz prisustvo sedam penzionisanih generala vojske i policije predstavnika medija te predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova dodeljena su priznanja zaslužnim članovima udruženja.

Udruženje ratnih dobrovoljaca
foto: Kurir

Sećanje na heroinu Milunku Savić

Takođe, u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu održan je pomen heroini velikog rata, legendarnoj Milunki Saveć. Okupljanje predstavnika brojnih udruženja među kojima izdvajamo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca koje je organizovao član glavnog odbora Nikola Filipović, koje već 27 godina redovno obilazi na današnji dan grob ove istaknute srpske heroine.

(Kurir.rs, Milan Mirković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track