Najnovije vesti

PREMINULA TRUDNICA SA BLIZANCIMA NIJE POSLUŠALA SAVETE LEKARA! Doktori saglasni: Evo da li treba OBAVEZNO VAKCINISATI TRUDNICE
15:55

PREMINULA TRUDNICA SA BLIZANCIMA NIJE POSLUŠALA SAVETE LEKARA! Doktori saglasni: Evo da li treba OBAVEZNO VAKCINISATI TRUDNICE

alarmantno

PREMINULA TRUDNICA IZ KNJAŽEVCA NIJE POSLUŠALA UPOZORENJE! Jovana izgubila bitku sa kovidom, a doktor otkrio NAJVEĆI PROBLEM

Društvo
13:13h

Dvadesetogodišnja trudnica Jovana Petrović iz Knjaževca preminula je u utorak u četvrtom mesecu blizanačke trudnoće od posledica koronavirusa.

Trudnica je tri dana ranije primljena u Kliničkom centru Niš i od tada je bila pod neprekidnim nadzorom lekarskog tima. Zbog pogoršanja stanja dva dana je bila na respiratoru, a potom je preminula. Nije bila vakcinisana protiv virusa korone.

U jutarnjem programu Kurir televizije su o ovoj temi govorili ginekolog i akušer GAK Narodni front Vanja Milošević i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević.

trudnice
foto: Kurir televizija

- Delikatnost ove situacije zahteva veliki oprez. U takvoj situaciji treba biti veoma iskren prema trudnicama. Treba biti veoma iskren prema svojim trudnicama, sagledati sve i doneti odgovarajuću odluku - naveo je dr Vanja Milošević.

Naglasio je da ovo treba da bude jedan presedan.

- Ovo bi trebalo da bude jedan presedan za nas kada će struka konačno da se dogovori i da kažemo tim našim pacijentkinjama da je ovo jedino što nauka pruža sa svim svojim manjkavostima. Treba naglasiti da vakcina nije stopostotna zaštita, niti je apsolutno bezbedna. Stava sam da svaki ginekolog mora da ima individualni pristup svojim trudnicama. Kao što možemo da vidimo preporuke koje je ova trudnica dobijala, a nije ih poslušala, završile su se tragično. Da ne ulazimo u tu priču stalnih preporuka, mislim da je ovo trenutak kada moramo svojim ličnim postupcima i integritetom da stanemo ispred svojih odluka. Imamo tu dve stvari. Za ovih godinu dana mi imamo 14.000-15.000 porođenih žena, a od toga smo za 18 meseci imali oko 350 zaraženih od kojih je većina imala slabu kliničku sliku - rekao je dr Milošević.

trudnice
foto: Kurir televizija

Profesor doktor Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, rekao je da društvene mreže imaju jako veliki uticaj na ovakvo stanje u društvu.

- Za nesrećnu mladu ženu koja je umrla procenti nisu bitni. U ovom momentu visok stepen vakcinacije imaju te severne zemlje. Jedini izlaz da ovu pošast držimo pod kontrolom je vakcinacija. Ja lično mislim da ovakve demokratičnosti u izboru i pristupi nikuda ne vode. Ja lično mislim da demokratija baš nije za ovaj region jer mi više poštujemo neke drugačije vrednosti. Samo da podsetim da je u staroj Jugoslaviji u roku od mesec dana bilo vakcinisano 18 miliona ljudi. Ne verujem baš da je tu bilo pitanje ko hoće ili neće i to kada je u pitanju jedna veoma ozbiljna vakcina. Tu nastaje velika zabuna tako da one koji se kolebaju šta da rade odgovore od namere da se vakcinišu - kaže dr Jakovljević.

trudnice
foto: Kurir televizija

Lekari su naglasili da je potpuno iluzorno pričati i dalje o tome da li korona postoji ili ne, a ovo je poslednji momenat da se uozbiljimo.

- Sada je krajnje vreme da se uozbiljimo u toj meri da se takav zaštitnički odnos koji imamo prema trudnicama dovedemo i do ovog malog tragičnog procenta. Moja molba svim mojim kolegama je da prvo ne šaljemo poruke koje dodatno mogu da uplaše trudnice. Tek dodatna je zbunjenost kada su u pitanju žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju. Imali smo dva potpuno oprečna stava - ili su preporučivali vakcinaciju ili nisu. Takvim kontradiktornim stavovima em što smo zbunjivali trudnice, em što ništa nismo rešavali. Moramo da sačekamo da bismo neke zaključke izveli - zaključuju lekari.

Kurir.rs

Bonus video:

DEKA PAVLE PROSLAVIO 102. ROĐENDAN! Narodni heroj objašnjava: Za recept dugovečnosti ključna je RAKIJA, ali ima JOŠ SAVETA!
02:12

DEKA PAVLE PROSLAVIO 102. ROĐENDAN! Narodni heroj objašnjava: Za recept dugovečnosti ključna je RAKIJA, ali ima JOŠ SAVETA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track