POPOVIĆ U POSETI KPZ PANČEVO: Cilj su humani uslovi za lica lišena slobode
Foto: Ministarstvo pravde

ministarska pravde

POPOVIĆ U POSETI KPZ PANČEVO: Cilj su humani uslovi za lica lišena slobode

Društvo -

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je tokom posete KPZ-u Pančevo, da uslovi za boravak lica lišenih slobode u tom zavodu ispunjavaju standarde Saveta Evrope i istakla da je Ministarstvo pravde posvećeno ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23, koje se odnose na pravosuđe i osnovna prava građana.

„Ministarstvo poklanja ogromnu pažnju poboljšanju uslova u kojima borave lica lišena slobode i insistira na humanom izvršenju kazne“, rekla je ona i dodala da zavod u Pančevu, koji je otvoren 2018, po svim karakteristikama može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde

Popović je ukazala da je zavod građen po principu takozvanih pametnih zgrada, što omogućava ekonomičnu upotrebu vode, struje i gasa, zbog čega je pohvalila, kako je navela, domaćinski pristup zavoda u raspolaganju budžetskim sredstvima.

Ministarka je podsetila da je zavod opremljen nameštajem koji su proizveli osuđenici koji su prethodno prošli obuku u metalskom i drvnom pogonu u zavodu u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Požarevcu, čime su ostvarene ogromne uštede u budžetu Republike Srbije.

Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde

U zavodu je predstavljeno 30 novih specijalnih vozila za prevoz lica lišenih slobode, za koje je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, rekao da ispunjavaju najviše standarde u pogledu bezbednosti. „Zavodi danas dobijaju nova vozila kojima se podiže nivo bezbednosti i kvaliteta, a koliko su oni važni najbolje govori podatak da se u celoj zemlji nekoliko desetina lica dnevno preveze u sudove, bolnice i druge zavode“, istakao je Carević.

Vozila, koja su u potpunosti termoizolovana, imaju antivandal kamere sa memorijskim snimanjem u delu u kome se prevoze osuđena i pritvorena lica, a sva vozila poseduju i boce sa kiseonikom za lica lišena slobode.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track