NAPADI NA NOVINARE NA SEVERU KOSOVA! UNS REAGOVAO: Demonstrant uredniku Ivanu Mitiću hteo da uzme telefon kojim je snimao
Foto: AP/Bojan Slavković

strašno

NAPADI NA NOVINARE NA SEVERU KOSOVA! UNS REAGOVAO: Demonstrant uredniku Ivanu Mitiću hteo da uzme telefon kojim je snimao

Društvo -

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla.

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, UNS-u je izjavila da su novinari ovog portala imali vidljiva obeležja, a jedan od njih i prsluk na kome je pisalo press.

- Jedan od demonstranata je novinaru i uredniku Ivanu Mitiću hteo da uzme telefon kojim je snimao događaj, ali nije uspeo. Nešto kasnije, dok je snimao gašenje zapaljenog automobila, grupa od desetak demonstranata je krenula ka njemu i pokušala da ga otera. Iz grupe je čuo: "To je onaj što stalno snima uživo". Po njegovom svedočenju, tada ga je prijateljski raspoložen demonstrant zagrlio i izveo iz mase - kaže Lazarević.

UNS-u su se javili i novinari drugih redakcija koji su rekli da ih je policija ometala dok su izveštavali sa protesta.

UNS poziva građane da ne ometaju novinare u radu, da vode računa o njihovoj bezbednosti, posebno imajući u vidu činjenicu da pravovremeno informisanje o događajima od interesa za javnost značajno doprinosi sprečavanju širenju panike i dezinformacija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja