branilac otkriva

SRETEN NEMA ŽELJU DA IDE NA KiM! Generala Lukića HAŠKA NEPRAVDA nije uopšte dotakla

Politika -

Policijskom generalu Sretenu Lukiću koji je na uslovnom otpustu, Haški tribunal je odredio zabranu komunikacije s medijima i odlazak na teritoriju KiM, što je on prihvatio. Branilac Branko Lukić kaže da njegov klijent ne bi ni imao preveliku želju za putovanje na južnu srpsku pokrajinu.

"Ove uslove ne vidim kao nešto što previše opterećuje Sretena Lukića, jer on ne voli da se eksponira, on je čovek sa integritetom, tih, vredan pametan. Imam više problema što se kasnilo sa njegovim otpustom, jer je trebalo da bude pušten još u maju 2019. godine", navodi advokat.

Objašnjava da se kasnilo sa promenom pravila o otpuštanju pritvorenika zbog promena predsednika Mehanizma.

"Novi predsednik Karmel Ađijus je promenio praksu gde se gotovo po automatizmu ljudi puštali na otpust odamah posle dve trećine odležane kazne. U odluci Sretenu Lukiću on smatra da pritvorenike ne treba puštati pre izvršenja pune kazne i kaže da posebni uslovi rehabilitacije treba da se pokađu da bi neko aplicirao da bude ranije otpušten", upućuje nas u problematiku branilac.

Branko Lukic
foto: Kurir TV

Prema njumu, jedno od tih uslova je da zatvorenik prizna krivicu.

"To je drastično kršenja pravila Tribunala. Ne možemo u fazi izvršenja kazne da tražimo da prizana krivicu, to je deo sudskog postupka", zaključio je Lukić.

Da podsetimo, general Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine. Haški tribunal pravosnažno ga je osudio 2013. godine na 20 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s KiM tokom NATO bombardovanja 1999. godine, kada je bio komandant štaba MUP u Prištini. (Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track