U BOLNICAMA UMIRU CELE PORODICE JER NISU VAKCINISANI! U istoj sobi ležali majka i sin - majka NIJE PREŽIVELA!
Foto: Ana Paunković

upozorenje

U BOLNICAMA UMIRU CELE PORODICE JER NISU VAKCINISANI! U istoj sobi ležali majka i sin - majka NIJE PREŽIVELA!

Društvo -

U kovid bolnici u Batajnici se leče i cele porodice zaražene koronavirusom. U jednoj sobi leže zajedno po tri, četiri člana familije, a neki od njih prinuđeni su da gledaju najveći mogući užas - svoje najmilije kako umiru!

Direktorka ove zdravstvene ustanove prof. dr Tatjana Adžić Vukičević upozorila je juče da u bolnici više nemaju slobodnih mesta.

kovid bolnica, Batajnica, Dr Tatjana Adžić Vukičević, Tatjana Adžić Vukićević
foto: Marina Lopičić

- U toku dana i noći smo primili 80 ljudi, a za prethodnih sedam dana 485 ljudi. Pola bolnice su novi pacijenti za samo sedam dana. Više od 95 odsto njih nisu vakcinisani, ovih pet odsto je vakcinisano jednom ili sa dve doze, najčešće su to vakcine koje su bile u febraru i martu i gde je trebalo u septembru i oktobru da prime treću dozu, a u međuvremenu su se razboleli - rekla je ona za RTS.

Ona je istakla da su u sredu uveče primili devojku koja ima 21 godinu, a dan pre toga dečka (26) iz Gornjeg Milanovca i mladića (22) iz Beograda, dok najstariji pacijent ima 91 godinu.

- U ponedeljak sam u ambulanti imala dečka koji je preživeo respirator, koji je 1996. godište, čija je majka od 49 godina, ležala pored njega i preminula je. Jedno pored drugog su ležali i on je živ, a ona nažalost nije - kaže ona i dodaje da su umirali supružnici i roditelji i deca:

- Po troje, četvoro članova jedne porodice ležu u ovom momentu zajedno u sobi. Pacijenti koji su izgubili borbu sa kovidom, nažalost, nisu bili vakcinisani. Moj apel i poruka svima - život je jako kratak i prolazan i mi nemamo drugog izbora nego da zaštitimo sebe i druge i da se vakcinišemo.

Petar Svorcan
foto: Printscreen/RTS

Direktor KBC Zvezdara prof. dr Petar Svorcan kaže za Kurir da obzirom na lošu epidemiolosku situaciju u našoj zemlji neretko imaju čitave porodice koje su primljene na bolničko lečenje.

- Trenutno imamo jednu porodicu. Nažalost, majka je bila intubirana i preminula je, a sin i snaha, oboje 1975. godište, su intubirani i životno ugroženi. Znači u jednom trenutku iz jedne porodice su tri člana na respiratoru - to je, zaista, strašna slika - kaže on, takođe, ističući da "vakcinacija nema alternativu i da je neophodno pridržavati se mera kako bismo ličnom odgovornošću zaštitili sebe, ali i ljude oko nas".

Kurir.rs/R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track