02:47

ZORAN RADOJIČIĆ: Svest o vakcinaciji dece mora da se podigne

kurir televizijA

KORONAVIRUS I DECA Zašto je sve više mališana obolelo? Zoran Radojčić, Olivera Ostojić i Aleksandar Stojanović u Usijanju

Društvo -

U ovo doba godine je sve veći broj dece i beba koji kašlju, od kojih su neki imali velikih problema sa disanjem. Većina dece kao i do sada ima respiratorni virus ili uobičajenu zimsku prehladu koja može da izazove plućne probleme. Roditelji su već navikli da ovakav virus početkom jeseni, po povratku u vritić i školu prohuji kroz dečju populaciju, međutim ova jesen je donela drugačiju klinčku sliku. Sa početkom školske godine, u Srbiji i svetu se povećao broj dece koja su obolela od korona virusa.

Zašto je sve više mališana obolelo i da li ih treba vakcinisati? Kako napraviti razliku između koronavirusa i sezonskog gripa?

Gosti večerašnjeg "Usijanja" su prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik grada Beograda, dr Olivera Ostojić dečji pulmolog i dr Aleksandar Stojanović direktor DZ Palilula.

Voditelj i urednik emisije je Jelena Pejović.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Danas je 24-voro dece na bolničkoj terapiji, deca dobro reaguju na terapiju i otpuštamo ih kući posle 7-10 dana. Deca na respiratoru su dosta u teškom stanju na Klinici za majku i dete, kaže Ostojić.

03:36

Dr Olivera Ostojić, dečji pulmolog o koroni kod dece

- Teško je analizirati da li je kovid, svaka temperatura budi sumnju, kaže Stojanović.

Usijanje dana
foto: Kurir

- U Americi 4 dece od 100 000 je u bolnici. Pitanje vakcinacije i dece je tema za razgovor, nismo zadovoljni sa 60% vakcinisanih, ne postoji razlog da se ne veruje u medicinu u 21. veku, kaže Radojićić.

- Objasnio sam mojim pacijentima da je vakcina spas, letos sam video da se stvaraju redovi i kod dece, u zadnje 2 nedelje broj zaražene dece je mnogo porastao, deca nekad dolaze u teškom stanju. Ne postoji šansa da vakcina za decu nije bezbedna, bolje je da deca prime vakcinu nego da dobiju koronu, kaže Stojanović.

02:53

stojanovic

- Još ne znamo kakve posledice korona ostavlja na decu, kaže Ostojić.

- Najlakše je doneti ekstremne mere, ali odluke se donose u Kriznom štabu, postoje različiti stavovi i treba proceniti šta je za većinu najbolje. Postoji jedan broj lekara koji ne čitaju savremenu literaturu, onaj ko čita ne može da ne veruje vakcinaciji, kaže Radojičić.

- Mi ulazimo u alarmantnu situaciju, i za sve treba da bude prvo pitanje kako da izađemo iz ove situacije, kaže Stojanović.

- Do skora je bila dobra situacija u školama i vrtićima, sad međutim se zaražavaju i manja deca, kaže Ostojić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track