PODVIG NA INSTITUTU DEDINJE: Prvi put mini srčana pumpa ZAMENILA SRCE!
Foto: FOTO KURIR

Napredak

PODVIG NA INSTITUTU DEDINJE: Prvi put mini srčana pumpa ZAMENILA SRCE!

Društvo -

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje prekjuče je prvi put urađena procedura ugradnje stenta pomoću srčane pumpe "impela", koja omogućava pacijentu u kardiogenom šoku da preživi dok se ne uradi odgovarajuća intervencija koja će spasti srce. Ova procedura je u regionu izvedena samo u Hrvatskoj.

Prof. dr Dejan Kojić, pomoćnik direktora Instituta Dedinje, objasnio je da je mini srčanu pumpu plasiraju interventi kardiolozi u kritičnim situacijama kad je pacijent u kardiogenom šoku, kad srce ne funkcioniše i kad je smrtnost pacijenata jako visoka.

- Pumpa omogućava da srce pacijenta preživi nekoliko sati do nekoliko dana, dok se ne uradi odgovarajuća intervencija koja spasava to srce. Pumpa se plasira preko arterije u preponi, postavi se u levu komoru. Ona ima mini-motor i njome se upravlja spolja. Ona pumpa krv iz leve komore u aortu jer srce ne radi. Taj pacijent u 90 odsto slučajeva umre, a pumpa omogućuje da se završi procedura i da se u akutnom efektu miokarda stavi stent u stabilnoj relativnoj fazi nakon koje se očekuje oporavak srca - kazao je juče dr Kojić na konferenciji za novinare.

Prof. dr Saša Hinić, interventni kardiolog, koji je izveo proceduru, rekao je da su prvi put u našoj zemlji uradili stavljanje stenta u glavno stablo uz podršku ove srčane pumpe, čiji zadatak je da omogući nesmetan rad na krvnim sudovima srca - lečenje koronarne bolesti interventnom metodom, i da u isto vreme smanji smrtnost.

- Radi se o pacijentima koji imaju loše srce i visok rizik od smrti ukoliko se invazivne procedure rade bez podrške ovakve pumpe. Prvi put u našoj zemlji uz pomoć prof. dr Jana Belohlaveka iz Češke uspeli smo da uradimo implantaciju jedne pumpe kod pacijenta koji ima 51 godinu i kod koga smo rizik intervencije sveli na minimum. Procedura je trajala oko tri sata.

Prof. dr Petar Otašević, upravnik klinike za kardiologiju, naveo je da je ovo najnovija generacija pumpi, koja je 2019. godine dobila dozvolu za upotrebu: - Ovo je efikasna i bezbedna procedura jer je pacijent već danas pušten kući. Posle završene intervencije pacijentu se pumpa vadi iz organizma i on ide kući s rešenom koronarnom bolešću a srce nastavlja da pumpa krv.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track