HOĆEMO LI PRIMATI I ČETVRTU DOZU? Dr Petrović za Kurir: Ništa nam neće faliti I AKO SE BUDEMO VAKCINISALI NA ČETIRI MESECA
Foto: Zorana Jevtić

Imunizacija protiv korone

HOĆEMO LI PRIMATI I ČETVRTU DOZU? Dr Petrović za Kurir: Ništa nam neće faliti I AKO SE BUDEMO VAKCINISALI NA ČETIRI MESECA

Društvo -

Ništa nam neće faliti i ako se budemo vakcinisali na četiri meseca. Za tri i po milijarde datih doza, koliko ja znam, nije objavljen nijedan smrtni slučaj od vakcine. I to nešto govori - rekao je, između ostalog, u intervjuu za Kurir epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član kriznog štaba.

Na naše pitanje da li ćemo za četiri-pet meseci primati i četvrtu dozu, prof. Petrović je rekao:

- Ako se budu pojavljivale nove varijante, očekuje nas sezonska vakcinacija. I svaka nova varijanta koja smanjuje efektivnost vakcina traži da se proizvođačima dostavi novi "recept", tj. novi soj ili RNK, na kome će se praviti odgovarajuća vakcina, kao i kod gripa. Primaćemo onoliko vakcina koliko bude potrebno da budemo zaštićeni. Ali treća doza posle 16 nedelja dovoljna je da nas čuva od delta soja. A ako dođu lambda ili neki drugi soj, videćemo.

Profesor je naglasio i da se niko neće sakriti od virusa.

- Ili virus, ili vakcina - to je izbor kad je epidemija široko rasprostranjena u populaciji. Pre ili kasnije, nevakcinisani će doći u kontakt s virusom. Želim im da se asimptomatski prokuže, ali većina neće - biće klinički manifestne bolesti, više teških pacijenata i više smrtnih ishoda. Vakcinisani uglavnom blago obolevaju i u daleko manjem procentu imaju težu kliničku sliku nego nevakcinisani - rekao je prof. Petrović.

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track