01:52

POSLEDICE KORONA VIRUSA NA MENTALNO ZDRAVLJE DECE: Roditelji zabronuti, situacija gora nego pre korone

istraživanja unicefa

EFEKTI KORONE NA SRPSKU PORODICU: Tinejdžeri na udaru, roditelji zabrinuti za mentalno zdravlje dece!

Društvo -

Korona virus pogodio je porodice širom sveta. Osim smanjenih prihoda, problemi su se pokavili i u porodičnim odnosima, a blage pozitivne efekte koje je korona dala vrlo brzo su potisnuli oni negativni.

O ovoj temi u "Pulsu Srbije" govorila je Ana Prodanović iz UNICEFA.

- Deci smo davali više pažnje, korona je imala i pozitivnog efekta - kaže Ana Prodanović iz UNICEF-a.

Kokan Prodanović
foto: Kurir televizija

Zabrinjava nas ono što se u ekonomskom smislu događa sa svima nama, a istaživanje koje daje u preseku stanja u tri vremenske odrednice, od početka vandernog stanja do marta ove godine, primećuju se neki trendovi, koji ne moraju da budu predviđajući.

- Skoro četvrtina domaćinstava bila je primorana da umanji troškove za prehranu porodice. Kako ko se snalazi u ovim teškim vremenima. Porodice koje su ranije živele u siromaštvu sada još uvek imaju poteškoće da sastave kraj sa krajem, a one koje su imale prihode i pre pandemije bolje zarađuju sada. To neko raslojavnje koje je bilo prisutno i pre pandemije se nastavilo i možda malo i produbilo. Situacija se jeste malo stabilizoivala u odnosu na prvi i drugi talas, ali oni koji su najsiromašniji i dalje prijavljuju pad prihoda - kaže Ana Prodanović.

Kokan Prodanović
foto: Kurir televizija

Ona je navela i da je pandemija više pogodila gradska naselja, nego seoska domaćinstva, a negativni efekti korone prevazišli su one dobre.

- Pokuušali smo da pratimo mentalno stanje pojedinaca tokom korone i jeste izražena zabrinutost populacije za neke stvari. Prvenstveno za zdravlje, socijalizaciju deteta i obrazovanje i jedan udeo roditelja pokazao je zabrinutost za nesuglasice u domaćinstvima - kaže Prodanović.

Kokan Prodanović
foto: Kurir televizija

U odnosu na period pre pandemije roditelji procenjuju da je mentalno stanje njihove dece je u znatnom pogoršanju, navela su istraživanja.

- Nismo analizirali uzroke mentalnog stanja, jer je to prosto nemoguće, a roditelji su iskazali zabrinutost da su deca manje zainteresovana za učenje. Roditelji su u odnosu na period pre pandemije ocenili da im mnogo teže pada roditeljstvo - kaže Ana Prodanović iz UNICEFA.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:42

NA SVAKA 2 SATA PREMINE JEDNA OSOBA! Srbija je vodeća u svetu po smrtnosti od UŽASNE BOLESTI, a mnogi IGNORIŠU OVE SIMPTOME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja