ZNATE LI KOJI PRAZNIK SLAVIMO OSIM DA JE NERADAN: Srbija obeležava važan dan a na rever u tu čast stavljamo ovaj cvet! (ANKETA)
Foto: Profimedia

11. novembar

ZNATE LI KOJI PRAZNIK SLAVIMO OSIM DA JE NERADAN: Srbija obeležava važan dan a na rever u tu čast stavljamo ovaj cvet! (ANKETA)

Društvo -

BEOGRAD - Srbija i svet sutra obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Posle Drugog svetskog rata u našem društvu ali i u udžbenicima vladao je kult pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i herojskoj borbi partizana za slobodu naroda i narodnosti u NOB-u.

Stravično stradanje, golgota hrabrih srpskih vojnika ali i veličanstvena pobeda Kraljevine Srbije u Prvom svetskom odnosno Velikom ratu potpuno je bačena u zapećak, toliko sramno da se o njoj gotovo nije ni govorilo pa su generacije odgajane bez osnovnog znanja o činjenici da je Srbija u tom ratu izgubila trećinu svog punoletnog stanovništva odnosno više od milion muškaraca i mladića.

Srbija danas ne zaboravlja svoje junake - poput malog Momčila Gavrića, deteta vojnika, ali i heroine Velikog rata Milunke Savić, slavne ratnice odlikovane francuskom Legijom časti koja je posla rata zaboravljena i u penziju otišla kao tetkica.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

dan primirja u prvom svetskom ratu, Voz
foto: Profimedia

U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja