upozorenje socijalnog psihologa

SEKTE JURIŠAJU NA STANOVE SLEDBENIKA! Tačno znaju kome treba da priđu KORISTE SE SPECIJALNIM METODAMA KONTROLE

Društvo -

Sekte, odnosno male verske zajednice od kojih poneke mogu od svojih članova da zahtevaju žrtvu, ubistvom ili samoubistvom, u najvećem broju slučajeva bave se manipulacijom, seksualnim iskorišćavanjem ili materijalnim koristoljubljem.

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže da je svim sektama zajednička mentalna robija i kontrola, odnosno ispiranje mozgova svih onih koje u njih uđu sa ciljem da se obezbede novi sledbenici.

"Drugi cilj je ekonomski cilj, da se dođe do novčanih sredstava ili stanova", objašnjava ona.

Unutar sekte se koriste ustaljenom metodologijom, napominje ona.

"Bitno je da se uveća broj članova u svakoj od njih. Potencijalnim članovima prilazi se tako što im se nudi besplatna pomoć, brošure, časopisi, zatim kada se uđe u neki od hramova prići će vam članovi sekte da pomognu, da vas pitaju kako ste, da pridrže, da podmetnu...", dodaje Tomić.

Kaže da propovednici prilaze nakon što se već počne sa ispiranjem mozga ponavljanjem stihova i verskih pesama.

"Prilaze im propovednici, vrlo oprezno i strpljivo grade poverenje, sa ciljem da ih pridobiju. Ima sekti koje se takmiče u tome ko će veći broj članova da dovede", napomenula je sagovornica Kurir televizije uz zaključak da kada se jednom uđe u sektu, iz nje je teško izaći, baš kao i iz narkomanije..

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:01

CRNA RUŽA HARA PO SRBIJI! Poznati sektolog OTKRIVA: Sektaši najviše vrbuju DECU kako bi ih ŽRTVOVALI (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track