SANJA RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ, DIREKTORKA RFZO: Već u decembru stiže novi lek za 50.000 pacijenata, efikasan protiv novih sojeva korone
Foto: privatna arhiva

INTERVJU

SANJA RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ, DIREKTORKA RFZO: Već u decembru stiže novi lek za 50.000 pacijenata, efikasan protiv novih sojeva korone

Društvo -

- Prve količine novog antivirusnog leka "molnupiravira", efikasnog i protiv novih varijanti koronavirusa, za oko 50.000 pacijenata stižu nam već u decembru. I nemamo ograničenje u količinama, možemo da povučemo koliko god nam je potrebno za sve pacijente. Obezbeđivanje "molnupiravira" i drugog novog antivirusnog leka - "pakslovida" - dodatno je oružje za lečenje infekcija koronavirusom i očekujemo da brzim i pravovremenim uvođenjem ove nove terapije dodatno rasteretimo bolničke kapacitete i smanjimo broj životno ugroženih pacijenata - kaže u intervjuu za Kurir prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Koji je tačan mehanizam delovanja "Merkovog" leka "molnupiravira"?

- "Molnupiravir" predstavlja lažni supstrat koji se ugrađuje u virusnu RNK, čime se stvara nefunkcionalna virusna RNK, koja zaustavlja dalje umnožavanje koronavirusa u našim ćelijama. Lek je efikasan za nove varijante virusa (alfa, beta, gama, delta i mi) jer mu dejstvo ne zavisi od vezivanja za spajk protein, to jest onaj deo virusa gde se dešavaju mutacije. "Molnupiravir" je dokazao efikasnost i bezbednost u studiji koja je omogućila brzo podnošenje za rano odobrenje kod američke Agencije za lekove (FDA) i Evropske agencije za lekove (EMA) i odobrenja se očekuju tokom novembra. Velika Britanija jeste odobrila lek, ali nijedna zemlja ga još nije dobila. Srbija je prva u Evropi potpisala ugovor, čak i pre Britanije, i osigurala da, paralelno sa Amerikom i među prvim zemljama u Evropi, dobijemo lek.

molnupiravir, Lek molnupiravir
foto: Profimedia

Kojim pacijentima treba davati "molnupiravir"?

- Protokol i kriterijume za primenu leka definisaće struka, a uopštena indikacija je da se lek daje oralno, u obliku tablete u prvih pet dana od početka simptoma, i to nehospitalizovanim pacijentima, starijim od 18 godina, s pozitivnim PCR testom i blagom ili srednje teškom formom kovida, koji imaju i bar jedan faktor rizika za razvoj teške forme bolesti i/ili hospitalizaciju - dijabetes, teško kardiovaskularno oboljenje, kancer, gojaznost...

Sanja Radojević Škodrić
foto: privatna arhiva

A kakav je mehanizam dejstva "Fajzerovog" leka "pakslovida"?

- Lek "pakslovid" sastoji se od dve komponente. Prva je PF-07321332, koja blokira aktivnost enzima proteaze neophodnog za umnožavanje virusa i tako zaustavlja virus. Sa PF-07321332 primenjuje se i još jedan antivirusni lek - "ritonavir", koji je anti-HIV lek. "Ritonavir" zaustavlja razgradnju mnogih lekova u jetri, pa i komponente PF-07321332 ovog leka, čime mu povećava aktivnu koncentraciju u krvi i produžava dejstvo, pa tako povećava i njegovu efikasnost. Kompanija "Fajzer" bi trebalo ubrzo da podnese dokumentaciju za odobrenje, pre svega u FDA, a potom se vrlo brzo može očekivati i njegovo odobrenje.

favipiravir
foto: Printskrin

OSTAJE I "FAVIPIRAVIR"

Šta će biti s "favipiravirom", da li će i taj antivirusni lek ostati u upotrebi ili će biti zamenjen nekim od dva nova?

- "Favipiravir" ne stupa u interakcije s drugim lekovima i može se primeniti i kod bolesnika s faktorima rizika za teške forme kovida kao dva nova leka, ali i kod obolelih bez rizika, s lakšim oblikom bolesti. I upravo zato je jako važno što imamo sve ključne lekove za koronavirus, za koje je isključivo struka rekla da su potrebni. U Srbiji su lekovi za kovid čija je efikasnost i bezbednost na najvišem nivou. Sva tri leka, inače, nisu namenjena za trudnice, dojilje ni mlade od 18 go

Kojim pacijentima treba davati "pakslovid"?

- To će struka definisati, a uopšteni podaci na osnovu studije pokazuju da se lek primenjuje oralno, kao tableta, da je namenjen za nehospitalizovane pacijente starije od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju bar jedan pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida i/ili hospitalizaciju.

"Merk" je saopštio da "molnupiravir" smanjuje hospitalizaciju i smrtnost za 50 odsto, a "Fajzer" da "pakslovid" to čini za čak 89 odsto. Znači li to da će "pakslovid" imati prednost u odnosu na "molnupiravir" ili ove podatke treba drugačije čitati?

- Zbog metodoloških razlika u studijama može se doneti pogrešan zaključak o efikasnosti i zato je važno tumačenje i prezentovanje rezultata studija. Kada je u pitanju relativni rizik za hospitalizaciju, smanjenje koje izaziva "molnupiravir" je 50 odsto, a "pakslovid" 89 odsto, ali samo ako se "pakslovid" primeni u prva tri, a ne pet dana. Pored toga, u placebo grupi (grupa ispitanika koja nije dobila lek) studije sa "molnupiravirom" bilo je više hospitalizovanih bolesnika (14%) nego u studiji sa "pakslovidom" (7%). Dakle, ispitanici iz molnupiravirske studije bili su teži, hronični bolesnici nego oni u studiji sa "pakslovidom"

NE POSTOJI MAGIČNI LEK, VAKCINA NAJMOĆNIJE ORUŽJE

Ne treba da zaboravimo ni vakcine?

- Od samog početka pandemije uspeli smo da obezbedimo sve ključne lekove za kovid za sve pacijente i nijednom nismo došli u situaciju da nema potrebnog leka za pacijenta, što nije bio slučaj s drugim državama. Prateći preporuke struke uspeli smo da obezbedimo lekove, počev od "favipiravira", koji se primenjuje kod blagih i srednjih oblika bolesti, preko "remdesivira" do "tocilizumaba" za srednje teške i najteže pacijente u jedinicama intenzivne nege. Među prvima u Evropi obezbedili smo lekove "bamlanivimab" i "regeneron", koji su neutrališuća monoklonska antitela, a terapiju krvnom plazmom počeli smo još u aprilu 2020, i pre Amerike.

- Međutim, osnovna strategija u borbi protiv koronavirusa je vakcinacija. Ljudi moraju da razumeju da je vakcina da spreči, a lek da leči i da magični lek za kovid ne postoji. Svi oni su ograničenog dometa, a s druge strane imamo vakcinu kao najmoćnije oružje u borbi protiv koronavirusa. Zato molim sve ljude koji se nisu vakcinisali da to što pre urade jer bez toga pandemiju ne možemo da stavimo pod kontrolu.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track