NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 3.219 novozaraženih, preminulo 55 pacijenata
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas 3.219 novozaraženih, preminulo 55 pacijenata

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 16.864 građana od kojih je 3.219 novozaraženih.

Preminulo je 55 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 259 obolelih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 18.016 građana od kojih je 3.600 novozaraženih. Preminulo je 56 pacijenata, a na respiratorima bilo 254 obolela.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu profesor Radmilo Janković kaže da se stiče utisak blagog olakšanja, ali da je daleko od toga da ima bilo kakvog razloga za optimizam.

- Ne verujem da će brojevi pasti do te mere da će opuštanje biti moguće, poručuje Janković.

Doktor Radmilo Janković ističe da su trenutno 254 pacijenta intubirana i stavljena na respirator, koji ne dišu svojim snagama, ali da je broj pacijenata u jedinicama intenzivne nege višestruko veći, verovatno negde oko 1.000.

"Najveći broj naših teških pacijenata je na neinvanzivnim vidovima ventilacije, takva je situacija u Nišu. Stiče se utisak blagog olakšanja, to je daleko od toga da je bilo kakav razlog za optimizam. Nalazimo se u zimskom periodu, virus se prenosi kapljičnim putem, nije realno očekivati neko drastično olakšanje situacije", kaže Janković.

”Batut" je objavio preporuke o tome kada treba da se primi buster doza vakcine. Preporučuje se svima koji su primili dve doze. Pet meseci nakon druge doze "Fajzerove", "sputnjika V" i "Astra-Zenekine", a četiri meseca od davanja druge doze "Sinofarmove".

Imunolog dr Ljiljana Sofronić Milosavljević kaže za RTS da su antitela samo jedna od komponenti imunskog odgovora i da na osnovu njihovog broja ne treba odlučivati da li da se primi vakcina.

Dr Ljiljana Sofronić Milosavljević je gostujući u Beogradskoj hronici izjavila da se ne treba samoinicijativno testirati na antitela, a pogot

"Vakcinu treba da primimo onako kako je preporučeno, a antitela nisu pokazatelj za dobijanje treće doze. Oni su samo jedna od komponenti imunskog odgovora", navela je Sofronić Milosavljevićeva.

(Kurir.rs)

02:42

Dr Kon najavio krivične prijave protiv onih koji su na zidu zgrade u kojoj živi ispisivali preteće grafite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track