19:44

IZVRŠITELJI HARAJU DOK STE NA ODMORU! Dostava o izvršnom postupku se vodi a da i ne znate ZAKON GRAĐANE PRETVARA U KRIMINALCE

DEBATA O SUDSKIM IZVRŠITELJIMA

NAŠ ZAKON GRAĐANE PRETVARA U KRIMINALCE! Okršaj advokata i izvršitelja: Evo kako operišu dok ste na odmoru

Društvo -

Koliko je jedna država jaka vidi se na osnovu toga koliko efikasno sprovodi sudske odluke. To je i pokazatelj vladavine prava, smatra zamenika predsednika Komore javnih izvršitelja dr Vujadin Masnikosa.

"Poznato je da javni izvršitelji sprovode sudske presude, a ukoliko bi se sudska presuda donela ali ne i izvršila, bila bi mrtvo slovo na papiru", izjavio je on u debati Kurir televizije.

Advokat Jelena Pavlović kaže da je Zakon o izvršenju i obezbeđenju iz 2018. godine nakaradni, da je to kvazizakon i da je sud praktično ukinut.

"Narativ pomoću koga je ovaj zakon sproveden je na osnovu sudskih presuda. Činjenice su da se najmanji deo izvršnih postupaka sprovodi na osnovu presuda donetih od strane suda, a najveći broj na osnovu izvršnih isprava, hipoteka banaka i komunalnih preduzeća", naglasila je Pavlovićeva.

Sudski Izvršitelji
foto: Kurir TV

Ona kaže da je sporno to što se najveći broj izvršenja sprovodi bez odluke sudova.

"Mali broj advokata učestvuje u izvršnim postupcima na strani dužnika, jer ne samo da nemate pravni lek nego imate izvršni postupak koji se sprovodi tako što vi u jednom danu dobijete zaključak javnog izvršitelja protiv koga nije dozvoljeno pravo žalbe i ona vam istog dana blokira svu vašu imovinu, sve nepokretnosti i sve račune", rekla je ona i naglasila da podhitno treba menjati zakon.

Masnikosa kaže da je suština da građani imaju pravo na pristup sudu i u postupcima koji inicijalno nisu krenuli od strane suda.

"Ništa se nije promenulo u odnosu na period pre 2000. godine. Najveći broj predmeta je uvek bio za neplaćene komunalne usluge i taj broj se svake godine smanjuje", dodao je Masnikosa i dao primer da u slučaju da neko ne plaća račun za infostan, onda će platiti oni koji plaćaju te račune.

Sudski Izvršitelji
foto: Kurir TV

Sistem izvršenja kakav imamo sada je uveden zbog usklađivanja sa praksom evropskog Suda za ljudska prava, dodao je on.

"To građane uopšte ne zanima. Potpuno je netačno da smo se uskladili sa EU, naprotiv, Srbija je jedina država u Evropi gde je moguće da imate izvšni postupak a da za njega ne znate. Radi se o dostavi koja je sa najnovijim izmenama zakona sve građane pretvorila u obične kriminalce tako što im je onemogućila bilo kakav pravni lek. Ako niste prisutni u stanu u vreme izvršenja, ako ste na poslu, u roku od tri dana objavljuje na oglasnoj tabli, a ponavlja za osam, a da vi to i ne znate. Ako ste u roku od 11 dana na letovanju, protiv vas se spovodi postupak a vi ste propustili šansu za pravni lek", zaključila je ona.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track