Najnovije vesti

PRVI ČOVEK RHMZ OBJAVIO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Naredni meseci sa temperaturom iznad proseka, evo kada će biti najviše snega
Foto: Privatna Arhiva, Zorana Jevtić

PRVI ČOVEK RHMZ OBJAVIO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: Naredni meseci sa temperaturom iznad proseka, evo kada će biti najviše snega

Društvo

U Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, a sa prosečnom količinom padavina, objavio je danas na svom Instagram profilu direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić, na osnovu najnovijih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena.

"Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen C. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 C u nižim predelima, a od -3 do -1 C u planinskim predelima", objavio je Nikolić.

"Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama od 65 do 85 dana", naveo je on i dodao:

"Očekuje se od 7 do 17 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. U drugoj polovini zime postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće."

Prosečna količina padavina

"Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje suficit padavina. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm", najavio je Nikolić.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50.

"Konačni klimatski izgledi za zimu 2021/22. godine biće izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi za jugoistočnu Evropu i Mediteran, 30. novembra", zaključio je Nikolić.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track