NIJE TAČNO DA SA KINESKOM VAKCINOM NE MOŽETE NIGDE DA PUTUJETE: Ovo je vodič za putovanja! Za jednu državu vam ne treba ni TEST
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

vodič

NIJE TAČNO DA SA KINESKOM VAKCINOM NE MOŽETE NIGDE DA PUTUJETE: Ovo je vodič za putovanja! Za jednu državu vam ne treba ni TEST

Društvo -

Većina naših građana koja je primila kinesku vakcinu protiv korona virusa mora da zna da nisu tačne pojedine glasine da sa "Sinofarmom" ne mogu nigde slobodno da putuju. Ali, takođe odluka Evropske komisije da prizna digitalni zeleni sertifikat Srbije ne znači automatski da će srpski državljani moći da uđu u sve zemlje Unije.

Zbog toga ostaje savet turistima da pre planiranja bilo kakvog putovanja posete sajt Ministarstva spoljnih poslova, gde se redovno ažuriraju podaci o načinima ulaska u bilo koju zemlju na svetu, i pogledaju gde mogu da putuju sa "Sinofarmovim" cepivom.

Kako bismo vam olakšali pretraživanje dajemo vam detalajn vodič u koje zemlje možete da putujete ako ste primili ovu vakcinu.

Zanimljivo je to da ako planirate da putujete u Mađarsku ne treba vam nikakva potvrda za ulazak u tu zemlju.

Za ulazak u Austriju je potreban dokaz o potpunoj vakcinaciji na nemačkom ili engleskom jeziku nekom od sledećih vakcina: "bajontek/fajzer", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm", "sinovak". Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana.

Grčka je jedna od retkih zemalja EU koja priznaje i "sputnjik V", naravno, uz "sinofarm". Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu podležu karantinu u trajanju od sedam dana.

Grčka, More
foto: Profimedia

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Slovenci priznaju sve vakcine odobrene u Srbiji. Potrebno je priložiti zeleni karton kojim se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine "bajontek/fajzer" proteklo najmanje sedam dana, od "moderne", "sputnjika V", "džonson i džonsona", "sinovak bajonteka" i "sinofarma" najmanje 14 dana, a od "astra zeneke" najmanje 21 dan.

Hrvatska je treća država od 27 članica EU koja prihvata sva cepiva koja su odobrena u našoj zemlji. Potrebna je potvrda o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze da je prošlo 14 dana.

Holandija priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "džonson i džonson", "sinofarm" i "sinovak". Osobama koje su potpuno vakcinisane neće biti određen karantin. Međutim, u obavezi su da popune izjavu o karantinu, u kojoj će navesti da su izuzeti od obaveze karantina jer su vakcinisani.

Ako želite da putujete na Kipar potrebno je da posedujete sertifikat o vakcinisanju i možete biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Kipar priznaje vakcine "fajzer/bajontek", "astra zeneka", "džonson i džonson", "moderna", "sputnjik V", "sinofarm" i "sinovak".

Kipar
foto: Youtube Printscreen

Ulazak u Estoniju dozvoljen je ukoliko se poseduje dokaz o potpunoj vakcinaciji. Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od godinu dana.

Finska dozvoljava ulayak u zemlju građanima Srbije ukoliko poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja), a priznate vakcine su: "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "jansen", "sinofarm", "koronavak".

U Dansku vakcinisani građani, sa potvrdom u elektronskoj formi, mogu da uđu u ovu zemlju. Nije potrebno uraditi test, niti je potrebna samoizolacija.

U Rumuniju mogu oni koji ispunjavaju uslov da su vakcinisani, a da je prošlo 10 dana od kompletne vakcinacije.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja