SVET U PANICI ZBOG OMIKRONA: Najgori mutant korone stigao u Evropu, MUNJEVITO SE ŠIRI, a ne zna se DA LI SU VAKCINE EFIKASNE!
Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

DOŠAO IZ JUŽNE AFRIKE

SVET U PANICI ZBOG OMIKRONA: Najgori mutant korone stigao u Evropu, MUNJEVITO SE ŠIRI, a ne zna se DA LI SU VAKCINE EFIKASNE!

Društvo -

Panika je zahvatila čitav svet, a od juče posebno Evropu, pošto je zvanično potvrđen novi korona mutant B.1.1.529, kome je SZO juče nadenula omikron, koji se već naziva i najgorim od početka pandemije. Daleko je zarazniji i od beta i od delta varijante, a pitanje je da li će postojeće vakcine biti efikasne. Sve više država zabranjuje letove iz šest afričkih zemalja.

Omikron ima čak 32 mutacije na šiljku (spajk proteinu) istom onom kojim se virus vezuje za ljudske ćelije, detektovan je u Južnoafričkoj Republici (77 slučajeva do juče) i Bocvani (4) i jedan u Hongkongu, kod osobe koja je došla iz Južne Afrike, u Izraelu (vakcinisani muškarac koji se vratio iz Malavija) i na kraju i u Belgiji. Nulti pacijent s omikronom u Evropi je nevakcinisana mlada pacijentkinja koja je razvila simptome 11 dana nakon što je putovala u Egipat preko Turske, a nije imala veze s Južnoafričkom Republikom ili s nekom drugom državom s juga Afrike. Razvila je simptome slične gripu, ali ozbiljnije.

korona
foto: Financial Times

Fajnenšel tajms je objavio grafikon koji pokazuje da je B.1.1.529 daleko gori i brži i od beta i delta varijante, Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije Južnoafričke Republike, rekao je da je "zabrinut" zbog ove varijante i da je ona uzrok oko 90 odsto od 1.100 registrovanih slučajeva virusa u sredu u provinciji Gauteng. Neobično je, rekao je on, da se soj može otkriti analizom rezultata redovnih PCR testova bez upotrebe genomskog sekvenciranja.

ČETIRI KLJUČNE ČINJENICE O OMIKRONU

Doktorand Instituta za neuroimunologiju iz Minhena Almir Aljović na svom Tviter nalogu objasnio mutacije

- 1.10 mutacija u delu spajk proteina - može uticati na način na koji se već razvijena antitela bore s virusom

- grupa mutacija koja povećava mogućnost virusa da uđe u ćeliju - povećana prenosivost

- nsp6 delecija, povezana sa izbegavanjem imuniteta

- mutacija u nukleokapsidu viđena kod drugih varijanti i povećava nivo zaražavanja

- Ključno pitanje na koje treba odgovoriti je kakav je tačno efekat (ove varijante) na vakcine - dodao je on, a preneo FT.

Južnoafrički infektolog Ričard Lesel izjavio je da su zabrinuti da, poput lambada i beta soja, i ovaj može lakše da zaobiđe već stečeni imunitet na koronu.

- To je ono što nas brine - mogućnost da se ovaj soj ne samo lakše prenosi, tako da može brže da se širi, već i da ovaj soj može da zaobiđe delove našeg imunog sistema i zaštitu koju imamo u našim imunim sistemima - rekao je Lesel, a preneo Njujork tajms.

SZO je juče sazvala hitan sastanak u Ženevi, posle koga je pozvala na smirivanje strasti dok nauka ne kaže svoje. Međutim, broj država koje zabranjuju letove iz šest afričkih zemalja (Južnoafrička Republika, Namibija, Bocvana, Zimbabve, Lesoto i Esvatini) povećava se. Krenulo je od Velike Britanije, Izraela, Singapura, da bi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će predložiti prekid vazdušnog saobraćaja na nivou cele EU sa tim delom Afrike. Drama je bila i u Amsterdamu, gde su putnici s dva KLM leta iz Južnoafričke Republike zadržani u avionu i testirani na aerodromu "Šipol"

Radmilo Janković
foto: Ana Paunković

.

Da je u Srbiji svakako, sa novim varijantama ili bez njih, situacija nepredvidiva, izjavio je prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

- Moram reći da neko od naših gledalaca ko sada potpuno bezbrižno gleda vašu emisiju, nažalost, za nekoliko dana ili nedelja neće biti živ. Ljudi ne mogu znati gde će biti opasnost. Kovid je opasna bolest, bez obzira na to što neko može pričati bu, bu, bu, budalaštine različite, to je jedina stvar koja je medicinski dokazana - kazao je Janković za N1 i dodao da smatra da se polovina Srbije već zarazila.

Upitan o novim sojevima, naveo je da je u Japanu delta soj sam sebe uništio, ali i da mutacije čine i nažao čoveku.

- Putevi ulaska virusa u organizam su jasni i mislim da se neće pojaviti forma koja može razviti drugačiju kliničku sliku. Možda će se napraviti forma koja je još rezistentnija na vakcinu, ja se toga plašim, ili da se napravi forma koja će da se širi još brže - kazao je dr Janković i dodao da je za to da kovid propusnice važe 24 sata i za skraćen raspust.

SZO: NE REAGUJTE BRZOPLETO

SZO je juče upozorila zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja.

- Na sastanku se razgovaralo o tome da li B.1.1.529 treba definisati kao "soj od interesa" ili "soj koji izaziva zabrinutost". SZO preporučuje da zemlje nastave da primenjuju naučni pristup zasnovan na proceni rizika kada sprovode mere putovanja - naveo je portparol SZO Kristijan Lindmajer, a preneo Rojters, i dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv njega.

Kurir.rs/J. S. Spasić

BONUS VIDEO:

00:26

ŠOPING LUDILO U BEOGRADU! Pogledajte gužve u tržnim centrima na Crni petak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track