ODRASLI MANJE KORISTE ANTIBIOTIKE, ALI DECU LEKARI I DALJE KLJUKAJU: Čuveni srpski pedijatar otkrio šta je drugačije ove godine
Foto: Kurir

NEŠTO DRUGAČIJA SLIKA

ODRASLI MANJE KORISTE ANTIBIOTIKE, ALI DECU LEKARI I DALJE KLJUKAJU: Čuveni srpski pedijatar otkrio šta je drugačije ove godine

Društvo -

Bolje da smo vakcinisali decu nego što ih lečimo antibioticima - kaže za Kurir predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na simpozijumu "Racionalna upotreba antibiotika i propisivačka praksa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti" rekao da u Srbiji antibiotike sada koristimo mnogo manje i da imamo izuzetno veliki pad u periodu od 2015. do 2020. godine.

On je istakao da je promet antibiotika za sistemsku upotrebu u 2020, u prvoj godini epidemije koronavirusa, povećan samo 10 odsto.

- Zahvaljujući merama, aktivnostima i uspešno sprovedenoj kampanji Ministarstva zdravlja, potrošnja antibiotika na recept realizovanih u apotekama u 2020. smanjena je za osam odsto u odnosu na 2019, sa trendom kontinuiranog pada za 36 odsto u odnosu na 2015. godinu - rekao je ministar, i dodao da je to veoma značajno jer je pandemija sa sobom donela globalno povećanje upotrebe antibiotika.

Ipak, s druge strane, imamo jedan narušeni trend kod dece, kaže za Kurir predsednik Udruženja pedijatara Srbije dr Georgios Konstantinidis.

- Trend smanjene potrošnje antibiotika kod dece je postojao od 2018, kada se krenulo u tu zajedničku akciju u pogledu smanjenja potrošnje antibiotika, i postignuti su zavidni rezultati do kraja 2020. godine, do kada je gotovo prepolovljena potrošnja antibiotika.

- Međutim, ove godine je, prema još uvek nezvaničnim informacijama, za oko 30 odsto porasla potrošnja antibiotika. Dobrim delom je to zbog situacije sa kovidom. Lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti relativno lako se odlučuju za antibiotsku terapiju iako njoj nema mesta, posebno kod lakših slučajeva bez upale pluća. Bolje da smo vakcinisali decu nego što ih lečimo antibioticima - rekao je on.

Kurir.rs/ Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track