NOVI SOJ KORONE SVE BLIŽE SRBIJI! U Austriji potvrđen prvi slučaj infekcije: Evo šta će se desiti ako vakcine ne štite od njega
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, Zorana Jevtić

OPASNO

NOVI SOJ KORONE SVE BLIŽE SRBIJI! U Austriji potvrđen prvi slučaj infekcije: Evo šta će se desiti ako vakcine ne štite od njega

Društvo -

Novi soj korona virusa se vrtoglavo širi Evropom. Jedna po jedna zemlja prijavljuje prisustvo omikrona, a sve je bliži i Srbiji. Sada je prisustvo novog soja potvrđeno u Austriji.

Dorote fon Lar, virusoliškinja iz austrijske pokrajine Tirol, saopštila je da je u Austriji potvrđeno prisustvo novog soja korona virusa, nazvanog omikron. Ona je istakla da je novi soj dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 osoba.

U pokrajine Tirol, kako potvrđuju vlasti, u subotu su uveče prijavljeni slučajevi sumnje u zarazu omikron sojem. Prva sumnja se javila kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi.

Na aerodromu Švehatu Becu vrši se detaljna kontrola putnika koji dolaze iz južnoafričkih zemalja. Vojska s tim u vezi prati tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike. Zabrana je stupila na snagu u petak.

Kako je već objavljeno, na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju. Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali i oni sa negativnim PCR testom i uz desetodnevni karantin.

Podsetimo, svet je uznemiren zbog novog soja kovida 19, koji ima više od 50 mutacija, a čak 32 na spajk proteinu i koji mnogi nazivaju najgorim do sada. Proizvođači vakcina tvrde da im je potrebno 100 dana da naprave vakcinu protiv novog soja ukoliko se pokaže da postojeće vakcine ne reaguju adekvatno.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track