Najnovije vesti

NEIZVESNO KADA ĆE ĐACI OTIĆI NA RASPUST: Medicinski deo Kriznog štaba traži JEDNO, prosvetni sindikati DRUGO, nastavnici ZBUNJENI
Foto: Kurir/T.I.

zbog situacije sa korona virusom

NEIZVESNO KADA ĆE ĐACI OTIĆI NA RASPUST: Medicinski deo Kriznog štaba traži JEDNO, prosvetni sindikati DRUGO, nastavnici ZBUNJENI

Društvo
13:08h

Medicinski deo Kriznog štaba navodno će tražiće da raspust za đake počne znatno ranije.

Kako se saznaje, u medicinskom delu Kriznog štaba ostaju pri tome da zimski raspust krene ranije, piše Telegraf.rs.

- Tražićemo da poslednji radni dan u školama bude petak pred Svetog Nikolu, odnosno 17. decembar i da đaci zvanično budu na raspustu od 20. decembra - nezvanično za Telegraf.rs kaže izvor iz Kriznog štaba. Zimski raspust će, inače, pored novog soja korone virusa - omikrona, biti glavna tema predstojeće sednice Kriznog štaba.

škola, nastava, đak, đaci
foto: Shutterstock

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da Ministarstvo za sada ostaje pri tome da raspust počne prema školskom kalendaru, odnosno 31. decembra, ali i da je spreman na pomeranje, ukoliko u Kriznom štabu to budu tražili.

Stav prosvetara drugačiji

Stav prosvetnih sindikata je da je suviše rano raspustiti škole 20. decembra, jer nastavnici ne mogu da stignu da prvo polugodište završe do tada. Kako prosvetari smatraju, najbolje je naći sredinu i ostaju pri predlogu da raspust počne 24. decembra.

nastava, onlajn nastava, đaci, Učionica
foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

- Nama deluje najizvesnije da raspust počne 24. decembra. I mi očekujemo da zbog praznika i slava dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, ali sada je kasno javiti prosvetarima da već za tri nedelje treba da završe polugodište - kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Nastavnici "kao na iglama" čekaju da čuju datum raspuštanja, oko kojeg se već nedeljama licitira.

Đacima sledi najmanje 8 dana nadoknade

Kako smatraju prosvetari, izvesno je da će školska godina morati da bude produžena kako bi se sve nadomestilo. Ako se đaci raspuste 24. decembra, imaće osam dana nadoknade. Inače, propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina: - radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana - produženjem školske godine.

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

(Kurir.rs/Telegraf)

KON: SLEDEĆU NOVU GODINU DOČEKUJEMO BEZ MASKI! Pomeriti raspust, uvesti mere za gastarbajtere?
16:29

KON: SLEDEĆU NOVU GODINU DOČEKUJEMO BEZ MASKI! Pomeriti raspust, uvesti mere za gastarbajtere?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja