02:12

NOVAC KOJI NAĐEMO NA ULICI MOŽE BITI ZAMAĐIJAN

vlaška magija

NOVAC KOJI NAĐETE NA ULICI MOŽE BITI ZAMAĐIJAN?! Ovako se bolest prenosi preko novčanica NAMERNO IH OSTAVE DA MUKA PREĐE NA DRUGOG

Društvo -

Praznoverje u Srbiji i dalje živi, što potvrđuje i pojačano interesovanje za obrede vlaške magije, nakon emitovanja serije "Crna svadba".

Prema rečima Jasne Jojić, novinarke i etnologa, raznim ritualima i obredima, bolest i nesreća se prenose na drugog, a za to se najčešće koriste razni predmeti od velike vrednosti.

Ona je istakla da, pored određeih predmeta, i određena mesta se vezuju za magijske obrede.

Dušan Veličković, Jasna Jojić
foto: Kurir televizija

- To su raskrsnice, groblja, vodenice... Sva mesta na kojima je neko bacio neki beleg bolesti. To su nagazna mesta. To vidimo tako što nađemo pare na ulici. Novčanica se protrlja nekom bolesnom o kosu i baci se na ulicu sa željom da ta bolest pređe nekom drugom čoveku. Ne bi trebalo ništa vredno da uzimamo sa ulice jer se veruje da ono što si materijalnim putem dobio, na taj način si kupio nesreću - navela je novinar i etnolog Jasna Jojić.

Astrolog Dušan Veličković u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je da mesta koja su kroz istoriju bila natopljena krvlju navodno i danas čuvaju negativnu energiju nevino palih žrtvi.

Dušan Veličković, Jasna Jojić
foto: Kurir televizija

- Postoje rituali u religiji za te pale duše, koje sprovode sveštenici, kako bi te duše našle svoj mir na onom svetu - istakao je čuveni astrolog.

Do kraja nedelje, podsetimo, Kurir će kroz serijal tekstova približiti priču o verovanjima i tajnama magije i razotkriti brojne nepoznanice - saznaćete koje su to prema narodnom predanju nečastive sile, kako im se vračare priklanjaju, a kako suprotstavljaju, koja božanstva poštuju i šta čine da nesreću prenesu, a šta da ljudima pomognu u bolesti.

Kurir.rs

Bonus video:

21:51

OVA 2 NASELJA U BEOGRADU NOSE KRV PREDAKA I PALE DUŠE: Astrolog otkrio gde vladaju NEČISTE SILE! Sačuvana je NEGATIVNA ENERGIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja