Najnovije vesti

OVO JE NOVA ODLUKA ZA ŠKOLE: Ministar Ružić objavio kako će đaci pohađati nastavu sledeće nedelje, SPOMENUO I EKSKURZIJE
Foto: Shutterstock

ŠKOLA U VREME PANDEMIJE

OVO JE NOVA ODLUKA ZA ŠKOLE: Ministar Ružić objavio kako će đaci pohađati nastavu sledeće nedelje, SPOMENUO I EKSKURZIJE

Društvo
08:51h

Ministarstvo prosvete svake nedelje četvrtkom pravi presek situcije u školama i ovo je već treća nedelja sa neposrednim modelom nastave, a tako će biti i sledeće nedelje, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Nepunih hiljadu učenika je u ovom trenutku zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto, ali to je statistika i važno je da edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promovišemo primenu epidemoloških mera, ali i podižemo svest o potrebi da se sa ovom pošasti izborimo, a put ka tome je vakcina, rekao je Branko Ružić za RTS.

- Ovaj sistem jeste vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji - rekao je Ružić.

Branko Ružić
foto: Printscreen/RTS

Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

- Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere - naveo je Ružić.

Što se tiče ekskurzija, ministar je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se održi ali je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja