SNJEŽANA JE U KOLICIMA, I DANAS GOVORI I IME SVIH OSOBA SA INVALIDITETOM! Njen poruka za žrtve SILOVANJA ODJEKUJE SRBIJOM!
Snježana Jolić, Foto: Facebook

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

SNJEŽANA JE U KOLICIMA, I DANAS GOVORI I IME SVIH OSOBA SA INVALIDITETOM! Njen poruka za žrtve SILOVANJA ODJEKUJE SRBIJOM!

Društvo -

Kad su žene sa invaliditetom u pitanju, ni kao žene nisu iste, čak i pred zakonom - smatra Snježana

Za Snježanu Jolić kažu da je najhrabrija među osobama sa invaliditetom. Ona ne dozvoljava da je sputa u bilo čemu.

Veliki je borac, uvek je nasmejana i tu za sve, a često piše i blog koji je vrlo edukativan mnogima je od velike koristi.

Kako je danas Medjunardni dan osoba sa invaliditetom, ona je progovorila u ime svih onih kojima je datum kome je 03.12. više od "ma dobro je".

Njene reči prenosimo vam u celosti:

- Ko bude imao volje i želje da pročita ovo do kraja, svaka mu čast, ali možda nešto i nauči.

- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. To vam je onaj dan kad pored "onog" ceo dan sa svih kanala iskaču slike invalidskih kolica i točkova u krupnom planu. Onda krenu razni ministri da pričaju kako je tokom godine urađeno ovoliko i onoliko, a sve u svemu, to su tek mrvice, koje obična osoba sa invaliditetom skoro i da ne oseti. Tog dana svi ti političari su nasmejani dok se slikaju po (u)druženjima i obećavaju kule i gradove.

- Godinama sam se trudila da upirem prstom na prave probleme osoba sa invaliditetom u Srbiji, da pričam o pravima i o onome "Ništa o nama bez nas". Dobijala sam pohvale i osmehe, čak su me i zaustavljali ljudi na ulici da mi čestitaju. Međutim, kad sve saberem, pričala sam uglavnom zidovima, jer su predrasude i dalje iste, nerazumrvanje i dalje isto, barijere i dalje iste i sve ostalo je manje više isto.

- U toku je i 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama. Kad su žene sa invaliditetom u pitanju, ni kao žene nisu iste, čak i pred zakonom. Da li znate da se silovanje žene sa invaliditetom smatra "obljubom nad nemoćnim licem"? Dakle, silovane žene sa invaliditetom nisu silovane već "obljubljene". Oh kako još i romantično zvuči.

- Kad je dolazio Nik Vujičić u ove krajeve, svima su bila puna usta razumevanja i divljenja. Svi su silno vlažili obraze slušajući njegove govore i divili se njegovoj snazi. U isto vreme su istajali slepi za ljude oko sebe koji su takođe osobe sa invaliditetom, i koji imaju istu ili čak veću snagu, jer im je veča i potrebna za okonosti u kojima žive. Čim je pomenuti otišao, zabiravili su i njega, njegove poruke i osobe sa invaliditetom koje su uvek tu.

- Eto tako mi "nemoćni" smo sve nemoćniji u pokušajima da se naš glas stvarno čuje, jer ruku na srce, nikoga i nije briga.

Stoga, i za osobe koje trpe nasilje, da znaju da izlaz postoji.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track