MARŠ NA DRINU ZAMALO JE POSTALA HIMNA SRBIJE: Evo kako je nastala ova koračnica koja je JEDNO JE OD NAJSLUŠANIJIH DELA U ŠVEDSKOJ
Foto: Printscreen

istorija

MARŠ NA DRINU ZAMALO JE POSTALA HIMNA SRBIJE: Evo kako je nastala ova koračnica koja je JEDNO JE OD NAJSLUŠANIJIH DELA U ŠVEDSKOJ

Društvo -

Čuveni "Marš na Drinu", tradicionalnu, popularnu koračnicu, koja je postala simbol hrabrosti srpske vojske u Prvom svetskom ratu, Stanislav Binički je, malo je poznato, komponovao u - Valjevu. Prepoznatljivu kompoziciju posvetio je prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju austrougarsku armadu.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka nastali su stihovi Miloja Popovića, novinara i pesnika, koji su često pevani uz ovu muziku. Prvi ih je izveo hor KUD "Ivo Lola Ribar" iz Beograda. Kasnije, devedesetih godina, kad je birana himna Srbije, u najužem izboru bio je - "Marš na Drinu".

Pesma "Marš na Drinu" dobila je najviše glasova na referendumu o državnim simbolima Republike Srbije 1992. godine. Međutim, referendum je kasnije poništen zbog nedovoljnog odaziva glasača.

Pesma je ostala neslužbena himna Srbije sve do 2004. godine, kada je pesma "Bože pravde" proglašena za nacionalnu himnu Republike Srbije.

Ivo Andrić je 1961. godine u Švedskoj na dodelu Nobelove nagrade poneo kompoziciju "Na Drinu". Delo je izazvalo veliku pažnju švedske javnosti i do danas jedno je od najslušanijih dela u Švedskoj.

Mars Na Drinu

U boj krenite junaci svi kren te i nezalte zivot svoj cer da cuje tvoj cer nek vidi boja reka Drina slavu hrabrost i junacku ruku srpskog sina. Poj,poj,Drino,vodo hladna ti Pamti price kad su padali Pamti hrabri stroj Koji je pun ognja,silne snage Proterao tudjina sa reke nase drage. Poj,poj Drino,pricaj rodu mi Kako smo se hrabro borili pevao je stroj,vojevo se boj kraj hladne vode Krv je tekla Krv se lila Drinom zbog slobede.

Šveđani su najzaslužniji za porast popularnosti marša 60-ih godina 20. veka. Godine 1964. srpski novinar i pesnik Miloje Popović napisao je i tekst za marš.

- "Marš na Drinu" postao je toliko popularan da je po njemu nazvan čuveni film Žike Mitrovića posvećen pobedi srpske vojske u Cerskoj bici.

Kurir.rs/Mondo

bonus video:

10:39

REŠENA MISTERIJA! Otkriveno zbog čega neki ljudi ne osete nikakav simptom KORONE, dok drugi završe na intenzivnoj nezi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track