NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas 1.359 novozaraženih, preminula 34 pacijenta
Foto: Covid19.rs

kovid 19

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas 1.359 novozaraženih, preminula 34 pacijenta

Društvo -

BEOGRAD - U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 14.578 građana od kojih je 1.359 novozaraženih.

Preminula su 34 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 144 se obolelih.

Dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma, govorio je danas za Kurir na razne teme u vezi s korona virusom a dao je odgovor i na jedno od najintrigantnijih pitanja u javnosti.

presek stanja, korona presek, korona
foto: Covid19.rs

Koliko pacijenata koji ne veruju u koronu i vakcine promeni mišljenje posle borbe za život?

- Ako imate dovoljno vremena i strpljenja onda svi promene mišljenje. Najčešće pitanje je: „Zašto da se vakcinišem kada i vakcinisani oboljevaju?". Zašto se vakcinisani plaše nevakcinisanih i zašto vakcina kada i vakcinisani mogu širiti zarazu?

Da, oboljevaju i vakcinisani, ali za razliku od nevakcinisanih svi mlađi vakcinisani imaju blagu formu bolesti i svi prežive. Stariji vakcinisani, nažalost, i umiru zbog pratećih bolesti i slabijeg odgovora na vakcinu. Time je i odgovornost mladih veća u smislu da se vakcinišu i da ih zaštite.

Da, i vakcinisani mogu biti prenosioci virusa, ali neuporedivo manje virusnih čestica i neuporedivo kraće vreme, što je osnovni preduslov za sprečavanje mutacije virusa i suzbijanje epidemije. Zar nije dovoljan podatak da nam novi sojevi dolaze iz regiona sveta sa najmanjom stopom vakcinacije?! Da, kao vakcinisan, plašim se nevakcinisanih jer su nam pune bolnice kovid 19 obolelih, jer nekovid pacijenti nemaju gde da se leče već dve godine, jer su nevakcinisani ogroman rezervoar gde se virus nesmetano razmnožava, širi i pravi nove sojeve, i na kraju ali najvažnije, jer mi je potpuno jasno da je jedino efikasno sredstvo u borbi protiv epidemija zaraznih bolesti vakcina.

Šta znamo o omikron soju?

Podsetimo, omikron soj u Srbiji još nije registrovan, a evo šta dosad znamo o najnovijoj mutaciji virusa kovid 19.

Naime, omikron varijanta virusa koji izaziva kovid 19 verovatno je dobila bar jednu od svojih mutacija tako što je pokupila isečak genetskog materijala drugog virusa, i to onog koji izaziva običnu prehladu a koji je prisutan u istim zaraženim ćelijama, navode istraživači.

Ova genetska sekvenca se ne pojavljuje ni u jednoj ranijoj verziji korona virusa, nazvanom SARS-CoV-2, ali je sveprisutna u mnogim drugim virusima, uključujući one koji izazivaju prehladu, kao i u ljudskom genomu, rekli su istraživači.

Zamenik generalnog direktora UKC Niš, prof. dr Radmilo Janković, kazao je za Blic da će broj novozaraženih u narednim nedeljama biti u proseku oko 1.000, te da ćemo, ukoliko ne načinimo neki pogrešan korak, verovatno na proleće ući u mirniju fazu.

- Ne očekujem neku veliku eskalaciju i ne očekujem da ćemo imati 7.000 - 8.000 zaraženih. Postali smo otporniji, što vakcinom, što svojom neodgovornošću tako što smo se zaražavali u septembru i oktobru. Nije toliko nepovoljna situacija sada, imamo te neke mere koje održavamo, maske, tokom večeri nema okupljanja nevakcinisanih, pa i ne očekujem neko dramatično uvećanje. Verovatno će nam Kruševac, Batajnica i Mišeluk biti dovoljni za te sporadične slučajeve koje ćemo imati na proleće, pa ćemo se nekako kao zdravstveni sistem vratiti u normalu - priča profesor Janković za Blic.

Što se omikrona tiče, kako objašnjava „svašta se piše“, da li testovi „hvataju“ novi soj ili ne, ali ono što je bitno za populaciju je, da treba da se vakcinišu i prime treću dozu kako bi bili sigurniji na više nivoa.

Kurir.rs

Bonus video:

01:39

SRBIJA OSTAJE BEZ VAŽNE ŽIVOTNE NAMIRNICE?! Pandemija virusa korona izazvala VELIKI PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track