STANA JE POTPUNO ZABORAVLJENA SRPSKA JUNAKINJA: Kada su Turci udarili, ona ih je čekala sa puškom i obrijane glave!
Stana Kovačević, Foto: Wikipedia

HEROINA

STANA JE POTPUNO ZABORAVLJENA SRPSKA JUNAKINJA: Kada su Turci udarili, ona ih je čekala sa puškom i obrijane glave!

Društvo -

Zadivila je sve svojom neustrašivošću i hrabrošću, zbog čega je i bila nagrađena od strane generala Černjajeva

Kroz svoju dugu istoriju Srbija se može pohvaliti izuzetno hrabrim ženama – ratnicama. Jedna od njih je Stana Kovačević, danas potpuno zaboravljena junakinja Srpsko-turskog rata 1876-1878.

Heroina iz sela Crnovode u Bosni je zajedno sa svojim suprugom pošla u rat 1876. godine.

Nije bilo uobičajeno da žena u uniformi, sa oružjem u rukama ratuje na frontu protiv osmanskih vojnika. To nije bilo prihvatljivo ni za srpsko rukovodstvo, pa se Stana zbog toga morala prerušiti u muškarca.

Obukla je muško odelo i obrijala glavu i tako opstala kao borac na frontu. U boju na Drini, niko nije posumnjao u njen identitet, ali se ubrzo nakon ranjavanja njenog supruga otkrilo da je među borcima ipak žena. Stana je izgubila mesto u ratnom stroju, jer je bilo nezamislivo da se žena nađe među srpskim vojnicima na liniji fronta.

Zbog vrlo nepovoljne situacije na Moravskom frontu, oni isti koji su udaljili Stanu iz redova drinskih junaka, odlučili su da se žena ipak može javiti kao dobrovoljac i učestvovati u ratu.

Za Stanu je to bila prilika da se opet bori za slobodu.

Zadivila je sve svojom neustrašivošću i hrabrošću, zbog čega je i bila nagrađena od strane generala Černjajeva, koji je skinuo medalju za hrabrost sa svojih grudi i predao je junakinji sa Drine.

Kurir.rs / S.T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track