NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas 1.325 novozaraženih, preminuo 31, na respiratorima 148
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

današnji bilans

NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Danas 1.325 novozaraženih, preminuo 31, na respiratorima 148

Društvo -

BEOGRAD - U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 13,690 građana od kojih je 1.325 novozaraženih.

Preminuo je 31 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 148 obolelih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

POTVRĐEN PRVI SLUČAJ GRIPA U SRBIJI: Batut potvrdio infekciju virusom gripa tipa A (H3)

Novi lek protiv kovida-19 pomoći će obolelim pacijentima da lakše prebrode bolest, a za televiziju Kurir iz Agencije za lekove i medicinska sredstva otkrivaju da je najefikasniji ako se uzme na vreme.

- Molnupiravin je oralni lek koji je američka kompanija MSD razvila protiv kovida-19. Namenjen je za lečenje blagih do umerenih formi. Takođe je namenjen za pacijente starije od 18 godina i imaju potvrđen dijagnostički test na SARS-CoV-2. Daje se pacijentima koji imaju bar jedan od značajnih faktora rizika koji bi uticao na razvoj teške kliničke slike ili smrt - rekla je Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva u uključenju u jutarnji progam Kurir televizije.

03:59

SVE O LEKU PROTIV KOVIDA: Sprečava umnožavanje virusa, najefikasniji KADA SE UZME NA VREME!

Lek prema njenim rečima nije namenjen za trudnice i mlađe od 18 godina koji inače nisu ni bili uključeni u kliničke studije. Za lek molnupiravir pokazano je u kliničkim ispitivanjima da smanjuje rizik od težih formi bolesti i smrti za 30 odsto ako se primeni pet dana od prvih simptoma.

kovid statistika
foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

- Ti značajni komorbiditeti uključuju gojaznost, dijabetes, tešku opstruktivnu bolest pluća, bubrega, srca i maligne bolesti. A cilj leka je da smanji smrtnost. Mehanizam je da onemogući sposobnost umnožavanja u organizmu. Preporučuje se u dozi od 800 mg, na 12 sati, a u obliku je kapsule. Najbolje ga je dati do pet dana od uspostavljanja bolesti - rekla je Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva i naglasila da će se molnupiravil naći u redovnoj upotrebi čim se završi dokumentacija.

Predsednik Aleksandar Vučić, podsetimo, objavio je juče da je u Srbiju stigao molnupiravir koji proizvodi američka farmaceutska kompanija MSD.

- Kupljen je u SAD, a u Evropi su ga nabavili samo Danska, Litvanija i Slovenija. Životi i zdravlje ljudi nemaju cenu. Nabavili smo ih za 11.500 pacijenata, a biće za 50.000 pacijenata - naveo je predsednik na svom Instagram profilu.

Šta znamo o omikron soju?

Podsetimo, omikron soj u Srbiji još nije registrovan, a evo šta dosad znamo o najnovijoj mutaciji virusa kovid 19.

Naime, omikron varijanta virusa koji izaziva kovid 19 verovatno je dobila bar jednu od svojih mutacija tako što je pokupila isečak genetskog materijala drugog virusa, i to onog koji izaziva običnu prehladu a koji je prisutan u istim zaraženim ćelijama, navode istraživači.

Ova genetska sekvenca se ne pojavljuje ni u jednoj ranijoj verziji korona virusa, nazvanom SARS-CoV-2, ali je sveprisutna u mnogim drugim virusima, uključujući one koji izazivaju prehladu, kao i u ljudskom genomu, rekli su istraživači.

Zamenik generalnog direktora UKC Niš, prof. dr Radmilo Janković, kazao je za Blic da će broj novozaraženih u narednim nedeljama biti u proseku oko 1.000, te da ćemo, ukoliko ne načinimo neki pogrešan korak, verovatno na proleće ući u mirniju fazu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track