UDRUŽENJE ZA BORBU PROTIV LEUKEMIJE IMA NOVU AKCIJU: Od grada do grada rade sve za obolele od ove teške bolesti (FOTO)
Akcija Udruženja Leuka, Foto: Privatna Arhiva

HUMANITARNA AKCIJA

UDRUŽENJE ZA BORBU PROTIV LEUKEMIJE IMA NOVU AKCIJU: Od grada do grada rade sve za obolele od ove teške bolesti (FOTO)

Društvo -

Akcija će se održati u sredu 22. decembra ove godine, i to u periodu od 11 do 18h, U Gradskom kulturnom centru Užica

U sklopu ovogodišnje akcije podizanja svesti o potrebi za dobrovoljnim davaocima trombocita i donora matičnih ćelija Udruženje za borbu protiv akutnih leukemija “Leuka" ogranizuje humanitarnu akciju u Užicu.

Akcija će se održati u sredu 22. decembra ove godine, i to u periodu od 11 do 18h, U Gradskom kulturnom centru Užica.

Kako navodi predsednik ovog udruženja, Predrag Slijepčević, akcija će se realizovati zajedno sa Odeljenjem za transfuziju Užičke bolnice i uz svesrdnu pomoć Gradskog Kulturnog centra Užice. Cilj akcije je prikupljanje novih davaoca trombocita i donora matičnih ćelija. Istovetna akcija se održala u Subotici, Novom Sadu, Zemunu i Kragujevcu.

Predrag Slijepčević
foto: Printscreen Tv Prva

- U izložbenom delu će biti postavljeni radovi nastali za vreme izolacije u transplantacionom bloku Katarine Stanojlović, trenutno studenta grafičkog dizajna, koja je sa 19 godina imala transplantaciju kostne srži. Biće predstavljeno 46 radova jer je Katarina 46 dana bila u izolaciji i svaki dan je nastajao po jedan rad. Katarinini radovi su ove godine otvorili sezonu Ulične galerije u Beogradu. To su i zaslužili jer pokazuju iskreno i sa velikom izražajnošću veličinu njene borbe za Život.

Trombociti su inače neophodni kod lečenja akutnih leukemija i transplantacija kosne srži. Oni su sastavni deo lečenja. Kako pacijent u toku lečenje neminovno gubi svoje trombocite, postoji realna opasnost da iskrvari na smrt. Jedini način da do toga ne dođe, je transfuzija trombocita. Drugog leka nema. Kod nas se ne priča dovoljno o tome, i mi nemamo potreban broj davaoca.

Za dobar deo obolelih od akutnih leukemija, i još kod nekih bolesti, jedini mogući put ka izlečenju je transplantacija kosne srži. Inače je smrt neminovna. Za transplantaciju je neophodan uslov da se pronađe adekvatan donor. Srbiji treba 100.000 donora u Registru da bi se sa velikom verovatnoćom, to i desilo. Trenutno imamo nešto manje od 10.000. Sada smo oslonjeni na Svetski registar. To usporava pronalaženje adekvatnog davaoca matičnih ćelija, čime su i šanse za preživljavanje manje, Za jedan broj pacijenata se donor i ne pronađe, samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.

Studija urađena u Nemačkoj je nedvosmisleno dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije povećava za 30% ako je donor sa istog geografskog područja (u krugu od 300 km).

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track