NA HILJADE ŽIVOTINJA TOKOM PRAZNIKA STRADA ZBOG PETARDI: Dok mi slavimo, psi i mačke umiru od srčanog udara i povreda!
Foto: MUP Instagram printscreen

MIslimo malo i na druge

NA HILJADE ŽIVOTINJA TOKOM PRAZNIKA STRADA ZBOG PETARDI: Dok mi slavimo, psi i mačke umiru od srčanog udara i povreda!

Društvo -

Proslava novogodišnjih i božićnih praznika nezamisliva je bez petarda, vatrometa i sličnih rekvizita. Međutim, kako upozoravaju udruženja za zaštitu životinja, globalni podaci pokazuju da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja. Psi i mačke često umiru od srčanog udara izazvanog stresom usled preterane buke, dok se neretko dešavaju i povrede koje za njih bivaju mnogo ozbiljnije nego po ljude.

petarde, pirotehnika
foto: Profimedia / Jonas Walzberg / AFP

- Svakog decembra ambulante su pune prestravljenih ili povređenih životinja koje su se našle u neposrednoj blizini nekog pirotehničkog sredstva, najčešće petarde - kaže Aleksandar Gavrić iz udruženja "Animal Rescue Serbia".

- Buka je posebno opasna za starije pse i mačke, kao i ulične, napuštene životinje koje ne uspeju da se sklone od pucanja - dodaje on i naglašava da psi mogu da čuju zvuke sa četiri puta veće udaljenosti nego ljudi, dok je sluh mačaka još izraženiji. Zbog ovoga im detonacije od pirotehničkih sredstava predstavljaju znatno veću buku nego ljudima i izazivaju stravičan, često fatalan stres. U ovoj organizaciji kažu da se, kao i za svaki problem u društvu, i protiv korišćenja pirotehnike možemo izboriti samo zajedno.

- "Animal Rescue Serbia" poziva građane da prijave ove nezakonite aktivnosti nadležnoj komunalnoj policiji, te da se priključe peticijama za preduzimanje konkretnih mera kojima će se poštovati postojeće zakonske odredbe o upotrebi pirotehničkih sredstava - navode u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track