PREDLOG IZMENA U ZAKONU O OBRAZOVANJU OVE NEDELJE U SKUPŠTINI: Ko prekrši ovo pravilo plaća DO 1.000.000 DINARA!
Foto: Shutterstock

IZMENE U zAKONU

PREDLOG IZMENA U ZAKONU O OBRAZOVANJU OVE NEDELJE U SKUPŠTINI: Ko prekrši ovo pravilo plaća DO 1.000.000 DINARA!

Društvo -

O Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja bi poslanici ove sedmice trebalo da raspravljaju.

0313520657, pismeni zadatak, dete, škola, učenje, sveska, zadatak
foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od novina koje su u njemu naznačene je da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti ustanova koja na početku školske godine ne izvede himnu Republike Srbije, odnosno novčana kazna od 25.000 do 100.000 dinara za direktora ili odgovorno lice škole.

Takođe, novina je i da će se srednjoškolci ocenjivati minimum tri puta u toku polugodišta, umesto četiri, kako je bilo dosad, dok se osnovci ocenjuju najmanje četiri puta.

Podsetimo, Iz Ministarstva prosvete su nedavno rekli za Kurir da je Predlogom način ocenjivanja vraćen na stari sistem, koji je važio pre 2017, odnosno pre usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

- Ova promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika.

Po ovom predlogu savet roditelja više neće učestvovati u predlaganju izbornih predmeta, kao što su, na primer, strani jezik, verska nastava i građansko vaspitanje, već samo u predlaganju sadržaja vannastavnih aktivnosti i programa na nivou ustanove, navodi se u Predlogu.

škola
foto: Profimedia

Prema izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, opšta, stručna i umetnička matura prvi put će biti organizovana školske 2023/2024. godine, što znači da će je polagati učenici upisani u srednju školu od školske 2020/2021.

Između ostalog, definisano je i da plan i program nastave i učenja verske nastave, na usaglašeni predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica, po pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove odnosa sa crkvama i verskim zajednicama, donosi ministar.

Organizovanje i ostvarivanje verske nastave prati Komisija za versku nastavu koju obrazuje Vlada na period od šest godina.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track