MOJE DETE IMA AUTIZAM, NAPADE AGRESIJE, A SAMO ON MOŽE DA GA SMIRI: Leži ispred njega da ne bi UDARAO GLAVOM O POD (FOTO)
Foto: Printscreen

NE BACAJTE PETARDE

MOJE DETE IMA AUTIZAM, NAPADE AGRESIJE, A SAMO ON MOŽE DA GA SMIRI: Leži ispred njega da ne bi UDARAO GLAVOM O POD (FOTO)

Društvo -

Nema reči da se opiše njihova veza...

I dok se mnogi raduju dočeku Nove godine, deca obolela od autizma provode ga skrivena u nekom ćošku, kako bi se zaštitila od neprijatnog zvuka petardi.

Za njih je to velika trauma, a jedna mama na mrežama je objasnila kako njen sin doživljava stresne situacije.

Ona je napisala da njeno dete ne govori, ima napade agresije/autoagresije, pije lekove i nosi pelene, i da ga jedino njihov voljeni pas razume, i trudi se da ga od svega što ga uznemiruje i zaštiti.

tvit autizam
foto: Printscreen

Kada se dešava neka dramatična situacija, opisala je ona, pas Rok leže ispred dečaka i sprečava ga da na primer udara glavom o pod.

tvit autizam
foto: Printscreen

Ta mama je navela da napad može da traje od 20 sekundi do dva sata, a pas Rok se za to vreme ne pomera od njega.

- Ovo sve napisah radi roditelja koji su u sličnoj situaciji. Nakon mnogo doktora i prevaranata, mogu da kažem da je nama pas stabilne naravi pomogao više nego bilo šta drugo - navela je ona.

tvit autizam
foto: Printscreen

Podsetimo, parole "Uživaj u proslavi praznika, ali dozvoli i meni da uživam" i "Ne bacaj petarde" širom Srbije skreću pažnju da među nama žive deca sa autizmom i smetnjama u razvoju, koje uznemirava kada njihovi vršnjaci neumorno bacaju petarde gde god stignu.

Svake godine eksplozivne naprave su sve bučnije, pa je i strah veći.

Autistična deca različito reaguju, a roditelji često ne mogu da objasne detetu da nije u opasnosti, jer svak promena rutine kod kod njih izaziva uznemirenost i osećaj panike.

Razmislite o tome kada krenete da bacite petardu idući put.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track