ZNAČAJNA POMOĆ ZA PORODICE SA DECOM: Veća novčana izdvajanja za roditelje, mama još čekaju bolje nadoknade ISPLATE I DO 10. GODINE
Foto: Shutterstock

za prvo dete 300.000

ZNAČAJNA POMOĆ ZA PORODICE SA DECOM: Veća novčana izdvajanja za roditelje, mama još čekaju bolje nadoknade ISPLATE I DO 10. GODINE

Društvo -

Posle gotovo četiri godine od donošenja, Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom pretrpeo je ozbiljne promene. Sve prvorođene bebe posle Nove godine dobiće 300.000 dinara, a njihove mame moći će da dobiju i finansijsku podršku za kupovinu stana.

Međutim, uprkos reakcijama roditelja i stručne javnosti da ovaj propis diskriminiše pojedine žene, još uvek nije došlo do očekivanih izmena.

Mame i dalje očekuju garantovanu naknadu bar u visini republičkog minimalca i tokom perioda nege deteta, zatim smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog položaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, kao i prepoznavanje porodica koje imaju više od četvoro dece.

- Novac koji će mame dobiti za prvo dete u iznosu od 300.000 dinara je dobra stvar, ali treba misliti pre svega na sigurnost porodilja. Ako ima u budžetu viška novca trebalo bi ga dati ženama na porodiljskom koje imaju zaradu manju od republičkog minimalca i izjednačiti prava preduzetnica sa ostalim zaposlenim - kaže Jovana Ružičić iz udruženja "Centar za mame".

Udruženja roditelja su saglasna u tome da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave delatnost imaju pravo na pun iznos naknade zarade, pravičan obračun kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje i na kraju da mogu da prenesu porodiljsko na tate.

Da je parovima koji se odlučuju za stvaranje porodice više nego potrebna pomoć i materijalna stabilnost jasno je pokazala prošla godina. Tada je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležen rekordno negativan prirodni priraštaj. U Srbiji je prvi put rođeno manje od 62.000 beba.

beba
foto: Shutterstock

Da ovaj zakon, donet po hitnom postupku i bez javne rasprave, od početka nije bio "na pravom putu", pokazuju i neke od izmena koje su se već desile prošlog leta. Tada je i Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu po kojoj majke koje su rodile decu sa invaliditetom nisu imale pravo na naknadu zarade i novac za tuđu negu i pomoć, već su morale da se odluče za jedno od ta dva. U isto vreme je izmenama zagarantovana i minimalna naknada porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života, kao i ona koja se tiče izjednačavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama.

- Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz analize njegove dosadašnje primene u praksi i potrebe izmena i dopuna postojećih zakonskih rešenja u cilju njegovog unapređenja posebno u delu populacione politike - stoji u obrazloženju. Nivo fertiliteta je ispod potreba proste reprodukcije i zahteva definisanje politika u cilju zaustavljanja daljeg pada. U Srbiji je ova stopa u 2000. iznosila 1,46 dece po ženi, a narednih dvadeset godina oscilirala je na nivou od oko 1,4 do 1,5.

Isplata do desete godine

Roditeljski dodatak za prvo dete se isplaćuje jednokratno i umesto dosadašnjih 100.000 biće 300.000 dinara. Za drugo ostaje iznos od 240.000 i dobija se u 24 mesečne rate, po 10.000 dinara, dok treće dete u porodici prima po 12.000 u 120 mesečnih rata. Četvrta beba na 120 rata dobija po 18.000 dinara. Uz državnu pomoć, mnoge lokalne samouprave imaju i sopstvene mere za podsticaj nataliteta, pa daju novčanu pomoć ili određene olakšice roditeljima.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track