NA DANAŠNJI DAN KUĆA SE NE POSPREMA: Tako veruju svi koji danas slave Materice! Ko želi potomstvo, danas valja ovo da uradi
Foto: RTS Printscreen

najveći hrišćanski praznik majki i žena

NA DANAŠNJI DAN KUĆA SE NE POSPREMA: Tako veruju svi koji danas slave Materice! Ko želi potomstvo, danas valja ovo da uradi

Društvo -

Toga dana deca porane i "zavežu" majku na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince

BEOGRAD - SPC i njeni vernici danas obeležavaju Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i "zavežu" majku na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince. Padaju na drugu nedelju pred Božić.

Materice, dan majki, u drugu je nedelju pred Božić. Danas deca vezuju majke, isto kao što su i njih prethodne nedelje vezivali roditelji, očekujući otkup.

Ovo uzajamno "drešenje" u hrišćanskim kućama stvara prazničnu, svečanu atmosferu, poput one koju su, uz darove, stvorili istočni mudraci svetoj porodici Bogodeteta u Vitlejemskoj pećini.

Materice
foto: RTS Printscreen

I simbolika je jasna - priprema za doček Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehova, donoseći nove veze, ljubavi za Boga. Oci, Materice i Detinci, posvećeni su porodici. Sprema se svečani, zbog Božićneg posta, posni ručak, koji okuplja celu porodicu.

U domu u kome se danas vezuju majke, trebalo bi da vlada ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera. Kao i Krsne slave, i ovi praznici su jedinstvene naše svetkovine. Materice su, kao nekada, i danas prilika da se obraduju siromašna ili deca bez roditelja.

Narodni običaji i verovanja

Na Materice je običaj da deca vežu svoje majke rano ujutro, pre nego što se ove probude. Majke se, po tradiciji, mogu odvezati tek kada deci predaju poklon.

Postoji i verovanje da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini. Takođe, u nekim krajevima Srbije, posebno u današnjoj Hercegovini, postojao je običaj da se tek venčani par zavetuje jedno drugom na Materice/Oce, potvrđujući crkveni venčani zavet.

Materice
foto: RTS Printscreen

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gde ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grehova koje su eventualno počinile poslednjih godinu dana. Prema jednom narodnom verovanju, na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću. Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbede poklon.

Za vreme posta u susret Božiću, treba okaditi kuću, sa porodicom se zajedno pomoliti, a na Materice mame upućuju i posebnu ličnu molitvu zahvaljujući se Bogu za zdravlje i prosperitet svoje dece i cele porodice.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

07:08

HOĆE DA NAM ZABRANE DA ČESTITAMO SLAVU?! Inkluzivna komunikacija EU umesto BOŽIĆA predlaže PRAZNIK: To je tiranski komformizam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track