KRVNIK ANTE PAVELIĆ UMRO JE OD METKA KOJI JE U NJEGA ISPALIO HEROJ BLAGOJE! Dve godine se borio i doživeo SUDBINU SVOJIH ŽRTAVA
Blagoje Jovović i Ante Pavelić, Foto: Printscreen, Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

KRVNIK ANTE PAVELIĆ UMRO JE OD METKA KOJI JE U NJEGA ISPALIO HEROJ BLAGOJE! Dve godine se borio i doživeo SUDBINU SVOJIH ŽRTAVA

Društvo -

Motivi Blagoja Jovovića da ubije Pavelića bili isključivo patriotski i posvećeni stotinama hiljada ubijenih u koncentracionim logorima.

Nadomak Buenos Ajres, u mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, a 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka tada su završila u telu Pavelića. Od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije, 1959. godine, Pavelić na današnji dan umire u Frankovoj Španiji.

O Anti Paveliću se danas mnogo zna. Zna se da je Ante Pavelić za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima obilno nagrađivao naciste, ali i svoje ustaše.

O Blagoju Jovoviću malo manje se zna. Njegova ćerka Karina posvedočila je da su njegovi motivi da ubije Pavelića bili isključivo patriotski i posvećeni stotinama hiljada ubijenih u koncentracionim logorima.

A kako je on to uradio?

Grupa oko Blagoja Jovovića saznala je kuda se Pavelić svakog dana kreće. Sedeli su u restoranu u centru Buenos Ajresa, gde su se okupljale ustaše. Počeli su da ga prate.

Iz kafane bi išao vozom, pa autobusom, odnosno kolektivom, do svoje kuće. Na 16-godišnjicu osnivanja NDH, 10. Aprila 1957. Blagoje Jovović i Milo Krivokapić krenuli su za Pavelićem.

I o tome postoji mnogo verzija priče.

Po jednoj, nekoliko stotina metara pre kuće Pavelićev pratilac, na koga je trebalo da puca Milo Krivokapić, svratio je u obližnji klub i Pavelić je ostao sam sa Blagojem Jovovićem

Po drugoj osetio je nekog iza leđa i pucao, ranio Jovovića, ovaj pucao nekoliko puta, a dva metka završila su u telu Pavelića.

Posle pokušaja atentata 1957. svet i i zvanično saznao da u Argentini živi Ante Pavelić. U bolnici je dao mnogo intervjua, tada su napravljene i fotografije koje će stići u Jugoslaviju.

Politika je nekoliko dana posle atentata prenela šturu Rojtersovu vest da je pucano na Pavelića, ali da se ne zna ko je to učinio.

Argentina više nije mogla da ignoriše pritiske sada već celog sveta. Međutim već 18. aprila Pavelić je napustio svoju vilu u naselju gde je ranjen, nekoliko meseci se krio po Buenos Ajresu, da bi krajem jula uspeo da pređe granicu i uđe u Čile.

Odatle će, u decembru 1957, odleteti u Frankovu Španiju.

Pavelić će umreti 28. decembra 1959. godine. Dve metka su mu bila u telu, a kako zbog starosti i bolesti nije mogao da bude operisan, veruje se da je umro zbog rana dobijenih u Buenos Ajresu.

Ante Pavelić inače je bolovao i od dijabetesa.

Kurir.rs / S.T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track