UDRUŽENJE ADLIGAT REALIZOVALO DVA PROJEKTA: Prikazano bogatstvo srpske kulture
Foto: Privatna arhiva

UDRUŽENJE ADLIGAT REALIZOVALO DVA PROJEKTA: Prikazano bogatstvo srpske kulture

Društvo -

Dva značajna projekta, dve značajne porodice, neverovatni predmeti koji svedoče o bogatstvu srpske kulture prikazani su u dva projekta koje je ove godine realizovalo Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat uz podršku Grada Beograda.

Gvido Tartalja
foto: Privatna arhiva

Deset predavanja i izložba u projektu „Кulturno blago o stvaranju moderne srpske države“ prikazuju originalne sablje, puške i dokumentaciju iz Prvog srpskog ustanka, „istoriju uživo“, dok projekat „Tartalje – podvižnici kulture“ sveodoči o trojici velikana jedne porodice koja je zadužila ne samo srpski, već i širi prostor regiona.

Кnjiga razgovora sa najznačajnijim ličnostima iz porodice Tartalja – slikarom Marinom, književnikom Gvidom i profesorom Ivom Tartaljom koje je vodio slavni novinar Miloš Jevtić, upravo je izašla iz štampe. Uz to, u okviru stalne postavke Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti, predstavljeni su predmeti koji su pripadali porodici Tartalja, koje je ove godine već videlo više stotina posetilaca Adligata. Među eskponatima ističu se originalna pisma Crnjanskog, ćirilični rukopisi Tina Ujevića, roman „Beton i svici“ Oskara Daviča u rukopisu za koji je dobijena Ninova nagrada, pisaća mašina na kojoj je Gvido Tartalja napisao svoja najslavnija dela, napravljena pre Prvog svetskog rata, sa dve paralelne izmenljive tastatire – ćiriličnom i latiničnom i mnoge druge zanimljivosti.

Gvido Tartalja
foto: Privatna arhiva

„Čuvamo kulturu sećanja, čuvamo zaostavštine značajnih srpskih porodica, među kojima Tartalje zauzimaju posebno mesto. Zbirku Tartalja je poklonio Adligatu profesor Ivo Tartalja. Moramo kontinuirano da afirmišemo tihe podvižnike kulture, pošto su oni u temelju kulturnog identiteta našeg naroda i zemlje, oni svojim delima to zaslužuju. Veliko je interesovanje posetilaca za ovu vrstu aktivnosti, da nije u toku pandemija korone, hiljade ljudi bi želelo da vidi ove dragocenosti i sazna svedočanstva i anegdote iz prošlosti“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Gvido Tartalja
foto: Privatna arhiva

Niz predavanja održan je i o nastanku moderne srpske države – o Prvom srpskom ustanku. Značajno je unapređena stalna izložbena postavka na kojoj su prikazane sablje i originalni predmeti iz ovo perioda. Na deset predavanja naglašavali smo o nužnosti edukovanja kroz muzeologiju na primeru ovog događaja. Na izložbi je, pored ustaničkog oružja iz zbirke veleposednika i jednog od najvećih srpskih dobrotvora Joce Vujića, prikazano originalno Hajduk Veljkovo pismo, beleška Ljubomira Nenadovića, rukopisi, knjige, narodne nošnje, srebrni nakit i drugi artifakti iz ovog vremena.

Gvido Tartalja
foto: Privatna arhiva

„Dugovečno trajanje, kultura kao oslonac celokupnog naroda i države, borba za slobodu – prikazani su putem ovih projekata na netipičan i zanimljiv način sa artefaktima koji svedoče o stvaralačkoj nadahnuću Srba kroz vekove, a naročito u najtežim, ratnim, trenucima. Štampali smo i promotivni materijal – prospekat, ali i zasebnu brošuru, o izabranoj dokumentaciji i drugim bitnim artefaktima“, kaže Lazić.

Sva pobrojana kulturna dobra sada su deo stalne postavke Adligatovih muzeja i biće dostupni svim posetiocima u 2022. godini.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track