ČEKAONICE DOMOVA ZDRAVLJA PUNE: Šmrcanje, kijanje, ali nije sve korona! Evo šta lekare najviše brine uoči Božića i pričešća
Ilustracija, Foto: Dado Đilas/Ilustracija

KAO DA NIJE PRAZNIK

ČEKAONICE DOMOVA ZDRAVLJA PUNE: Šmrcanje, kijanje, ali nije sve korona! Evo šta lekare najviše brine uoči Božića i pričešća

Društvo -

Dolaze sa prehladom, stomačnim virusom i gripom u najavi

BEOGRAD - Broj novozaraženih od koronavirusa skočio je u poslednjih 48 sati, a kovid ambulante širom Srbije polako se pune.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs, Shutterstock

Nezapamćena gužva zabeležena je i u takozvanim zelenim zonama, odnosno u čekaonicama domova zdravlja koje su bile prepune pacijenata sa simptomima prehlade.

PROFESOR KOČOVIĆ ZA KURIR: Ovo što sad imamo, to je omikron era!Četvrti talas se DEFINITIVNO pomera, a šta će biti posle? (FOTO)

Uz to, mnoge muči i stomačni virus za koji se ponekad ispostavi da je, u stvari, KOVID-19, pa su pacijenti zbunjeni i često nagađaju šta ih je zaista snašlo.

Kako je za Srpski telegraf potvrdio direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović, zbog povećanog pritiska pacijenata na primarne zdravstvene ustanove morao je da pojača lekarske ekipe.

- Čekaonice su nam pune pacijenata sa simptomima prehlade i početkom gripa. Ima dosta dece, ali i odraslih. Većina ima blaže simptome, curi im nos, neke smo testirali i nisu pozitivni na koronu. Uglavnom je to prehlada bez temperature ili eventualno početak gripa - rekao je dr Stojanović.

Lekari su, s druge strane, zabrinuti zbog gotovo dupliranog broja pacijenata u KOVID ambulantama, što pokazuju i zvanični podaci. U subotu je bilo registrovano 1.610 inficiranih, dok je juče zabeleženo 2.765 novozaraženih za 24 sata, a broj testiranih nije se mnogo razlikovao.

Omikron

Simptomi omikrona javljaju se već posle tri dana nakon zaražavanja, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na osnovu istraživanja koje su sproveli. Uz povećanu prenosivost i blaže simptome, omikron soj ima manji period inkubacije u odnosu na deltu i druge varijante, gde se simptomi ispoljavaju tek nakon pet i više dana.

- Prema svim izveštajima, u kovid ambulantama je gotovo udvostručen broj zaraženih. Teško je odrediti koji je soj virusa jer mnogima curi nos, što je simptom omikrona, ali imaju i temperaturu, što je karakteristično za delta soj - navodi Stojanović. Skok zaraženih je zabrinjavajući, a prema mišljenju dr Stojanovića, eksploziju inficiranih od korone možemo da očekujemo već posle Božića.

DR PERIŠIĆ OBJASNIO LAICIMA: Kako da znate je li infekcija virusna ili bakterijska! Otkrio šta znači kad je povišen OVAJ PARAMETAR

- Znam da se vernici za Božić pričešćuju iz jedne kašičice i to bi trebalo izbeći po svaku cenu, ali džaba mi lekari pričamo i upozoravamo - iznosi svoj stav dr Stojanović. Kako nam je nezvanično rečeno u kriznom štabu, iako nema zvanične potvrde, jasno je da omikron preuzima dominantnu ulogu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da zdravstveni sistem Srbije može da izdrži još jedan talas korone.

- Niko nas ne pita da li može, mora. Ako smo izdržali sve do sada, ne bi bilo u redu da sada bude drugačije, moramo da izdržimo. Da li je lako, naravno da nije, da li je teško svima koji rade u zdravstvenom sistemu, da li su se svi umorili, da li ovo predugo traje, sve to jeste, ali nemamo izbora - objasnio je Lončar.

Kurir.rs/Srpski telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track