Danas vam Kurir poklanja brojanicu osveštanu u Crkvi Svetog Marka
Foto: Kurir

Za zdravlje, mir i blagostanje

Danas vam Kurir poklanja brojanicu osveštanu u Crkvi Svetog Marka

Društvo -

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, kojim slavimo rođenje Isusa Hrista, a naš dar vama blagosiljan je u Crkvi Svetog Marka

Povodom Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, kojim se slavi rođenje Isusa Hrista, Kurir u svečanom dvobroju na Badnji dan, 6. januara, čitaoce daruje brojanicama osveštanim u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, kojoj parohijski pripada kompanija Adrija medija grupa, u sklopu koje posluju najuticajnije dnevne novine Balkana.

- Dragi vlasnici, urednici, novinari, čitaoci lista Kurir i gledaoci televizije Kurir, želim vam blagosloven praznik rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista. Živi i zdravi bili na mnogaja ljeta. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Kao i svake godine kad se bliže praznici, vreme je darivanja. Da Bog da zdravlja, sreće i napretka i da ovaj poklon donese mir u domove svakog vašeg čitaoca. Blagosiljam medijsku kuću Adrija medija grupu i sve čitaoce i gledaoce Kurira koji će primiti ovaj dar. Ovo je blagoslov za puno zdravlja i uspeha u narednoj godini i za Božić svim zaposlenima, vašim čitaocima i gledaocima - kazao je jerej Miodrag Ristić na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovali menadžment i zaposleni u kompaniji Adrija medija grupa, dnevnim novinama Kurir i Kurir televiziji. Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina molitve, a naročito su je negovali pravoslavni monasi.

Same brojanice imaju simbolički karakter. Obično su bivale crne boje i ispletene od čiste ovčije vune, ali mogu biti i drugih boja i materijala. Prema predanju, jedan monah želeo je da načini vunenu brojanicu da bi odbrojavao svoje molitve, ali mu je đavo stalno razvezivao čvoriće koje bi ispleo. Jednom mu se javio anđeo i naučio ga da plete čvorić koji se sastoji od sedam upletenih krstova. To je jedan od najkomplikovanijih čvorova na svetu i takvu brojanicu đavo nije mogao da rasplete. Kurir i Adrija medija grupa vam žele srećan i blagosloven praznik rođenja Isusa Hrista, uz tradicionalan pozdrav Mir Božji, Hristos se rodi!

A. K.

Najvažnija Isusova molitva Isusova molitva je najvažnija molitva svakog pravoslavnog hrišćanina i ona, po crkvenim pravilima, može da zameni sve druge molitve, budući da je osvećena samim imenom Hrista Boga. Isusova molitva glasi: "Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnog".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track