ZASTRAŠUJUĆE! SVAKO DRUGO DETE PROBA DROGU PRE 15. GODINE: Dileri nude kanabis i ekstazi u školskom dvorištu! Pazite se OVOGA
Foto: Profimedia

STRAŠNO

ZASTRAŠUJUĆE! SVAKO DRUGO DETE PROBA DROGU PRE 15. GODINE: Dileri nude kanabis i ekstazi u školskom dvorištu! Pazite se OVOGA

Društvo -

Kanabis dovodi do ozbiljnih psihijatrijskih posledica. Često bude okidač za psihozu, kaže psihijatar prof. dr Ivica Mladenović

Više od 50 odsto dece marihuanu proba pre 15. godine, pokazali su rezultati onlajn istraživanja koje je sprovedeno među učenicima od prvog do četvrtog razreda srednje škole, a koje je podržalo i Ministarstvo zdravlja, rekla je nedavno prof. dr Mirjana Jovanović, direktorka Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac.

marihuana
foto: Profimedia

- Istraživanje je pokazalo da su učenici, po sopstvenom priznanju, rekli da u jednom razredu tri do četiri đaka koriste nešto od narkotika, i to redovno. Korišćenje psihoaktivnih supstanci u svetu je toliko rasprostranjeno da je to postala pandemija. Istraživanje Ujedinjenih nacija je pokazalo da je korišćenje droga poraslo za 11 odsto od 2010. godine i smatra se da će do 2030. porasti za još 20 odsto - kazala je prof. dr Jovanović za TV Prva.

Psihijatar prof. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalne bolesti u Palmotićevoj u Beogradu, rekao je za Kurir da deca u tim godinama odluče da probaju marihuanu jer žele da se identifikuju sa starijima zbog toga što oponašaju sve ono što oni rade.

Psihijatar dr Ivica Mladenović, Ivica Mladenović
foto: Media Centar

- Drugi razlog je svakako laka dostupnost, ali i niska cena. Dileri ih okružuju i marihuana im je takoreći nadohvat ruke. Marihuana dovodi do ozbiljnih psihijatrijskih posledica. Ona, osim zavisnosti, često bude okidač za psihozu ili, narodski rečeno, "ludilo" - kaže prof. Mladenović:

- Opasno je to što je, nažalost, upravo ovaj segment populacije i najugroženiji. To najčešće budu mladići od 16 do 20 godina. Oni se nalaze u godinama kada se razvija organizam i ličnost i baš tada počinju da eksperimentišu, a kasnije i konzumiraju kanabis.

On ističe i da raste broj omladine kod nas i na globalnom nivou koji upravo u tim godinama probaju kanabis.

- Takođe, jako je opasno što marihuana dovodi i do poremećaja ličnosti, a trenutno smo na najboljem putu da dođe do epidemije poremećaja ličnosti. Dugotrajno i prekomerno konzumiranje marihuane može dovesti do psihofizičkog stanja poznatog kao "amotivacioni sindrom", a u okviru toga se javlja i supdepresija kao jedan vid depresije. Osim marihuane, kod srednjoškolaca su popularni i sintetički kanabioidi (spid, ekstazi), koji su jači od marihuane i imaju efekat amfetamina. Marihuana izaziva smeh, dobar osećaj, nuđenje drugome isto, dok su efekti amfetamina drugačiji. Oni naglo dižu organizam, ali, recimo, kod osoba koje su disponirane tada može doći i do smrtnog ishoda.

Kriminolog Radovanović

Jelena Rafailović, Usijanje dana, Dobrivoje Radovanović
foto: Kurir

14 odsto dece u školama su dileri

Kriminolog Dobrivoje Radovanović rekao je za Kurir da na sve veći broj mladih koji proba marihuanu utiče i to što dileri vrbuju učenike oko osnovnih i srednjih škola.

- Napravili smo reprezentativni uzorak od 1.286 srednjoškolaca u nekoliko beogradskih škola i došli do podataka da 14 odsto dece u školama su dileri i rade za neke poznatije dilere. Dileri droge dolaze u dvorište škola i vrbuju klince za to, pa i prodaju drogu u školskim dvorištima. Preventivni faktor u svemu tome je školski policajac, ali i njih nema dovoljno, i to je ogroman problem za društvo.

BROJKA

60.000 zavisnika od jačih droga ima u Srbiji

ČINJENICE / Koje droge mladi koriste

- marihuanu

- ekstazi

- spid

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:27

ANDRIĆ O TRANSPORTU DROGE: Evo zbog čega se psihoaktivne supstance KRIJU baš MEĐU BANANAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track