RADIKALNI REZOVI U KOSOVSKOJ DIPLOMATIJI: Priština vraća svoje ambasadore jer nisu ispunili očekivanja!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

panika

RADIKALNI REZOVI U KOSOVSKOJ DIPLOMATIJI: Priština vraća svoje ambasadore jer nisu ispunili očekivanja!

Politika -

Za neostvarene ciljeve vlade Aljbina Kurtija nisu krive diplomate već njegova nerealna politika, smatra Dušan Janjić

Totalni zastoj u dobijanju novih priznavanja nezavisnog Kosova naterali su Prištinu da krene u radikalne rezove u diplomatiji. Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc čak je priznala da u diplomatiji vlada nezakonitost i najavila vraćanje u legalne tokove.

- U okviru reorganizacije Ministarstva spoljnih poslova, na pragu smo implementacije novog internog pravilnika, koji će omogućiti bolje i efikasnije funkcionisanje ove institucije. Veoma sam ponosna na sve te brojne zvaničnike, unutar dva ministarstva i van diplomatskih misija, koji svojom posvećenošću, strašću i žarom, ličnim integritetom i profesionalizmom svakodnevno vredno rade na jačanju pozicije Kosova na međunarodnoj sceni. Svi oni koji su mimo zakona poslati u kosovske ambasade i konzulate u inostranstvu ili koji nisu ispunili osnovna očekivanja diplomata, postepeno će da se vraćaju u Prištinu - poručila je ona.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da je pogrešno misliti da su ambasadori krivi za neostvarene diplomatske ciljeve kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Dušan Janjić
foto: Kurir televizija

- Kurtijeva politika je nerealna. Postoje samo priče šta treba da se desi, poput dobijanja priznanja nezavisnosti od Srbije u ovoj godini, ili priznanja nekih drugih. Međutim, objektivno nema nikakve promene politike i smešno je kriviti ambasadore što je loša diplomatija. Ova najava ministarke je čist partijski interes Kurtijevog Samoopredeljenja i predstavlja okupaciju pozicija u državnom aparatu kako bi se kadrovi zadržali funkcijama - ocenjuje Janjić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track