ZA ZARAŽENE IZOLACIJA 7 DANA, ZA KONTAKTE BEZ ZELENOG SERTIFIKATA 5! Direktorka RFZO za Kurir otkriva nove mere i ko mora PCR test
Foto: Shutterstock

ovo su tačno NOvE oluke Batuta

ZA ZARAŽENE IZOLACIJA 7 DANA, ZA KONTAKTE BEZ ZELENOG SERTIFIKATA 5! Direktorka RFZO za Kurir otkriva nove mere i ko mora PCR test

Društvo -

- Kovid pozitivne osobe od danas imaće skraćenu kućnu izolaciju u trajanju od sedam dana umesto dosadašnjih 14. A karantin za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, a nemaju zeleni sertifikat biće pet dana umesto dosadašnih 10 dana, što znači da oni koji nisu vakcinisani, a uz to nisu ni preležali kovid u prethodnih 210 dana, moraju da budu u kućnoj izolaciji ako su bili u bliskom kontaktu s inficiranim - izjavila je za Kurir prof. dr , direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i članica kriznog štaba.

To je, kao navodi prof. Radojević Škorić, upravo propisao Batut i Stručno metodološko uputstvo (SMU) poslao zavodima za javno zdravlje.

Ova odluka Batuta, inače, nije identična onome što je predložio krizni štab na sednici minulog petka - da kućna izolacija kovid pozitivnih bude skraćena na 10 dana s tim da može da se prekine posle sedam dana uz negativan PCR test o trošku države.

Sanja Radojević Škodrić
foto: privatna arhiva

- Testiranje za povratak na posao radiće zdravstveno radnici i zaposleni u zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne zaštite odnosno domovima za stara lica, o trošku države. Ukoliko su osobe tada pozitivne izolacija se produžava na 10 dana, posle čega se završava bez PCR testiranja. Ukoliko je negativan, prekidaju kućnu izolaciju, a time i bolovanje ako su zaposleni - navodi prof. Radojević Škodrić i navodi da je ukinuta i kućna izolacija posle hospitalizacije koja je do sada bila 14 dana.

Dužinu bolovanja za pacijenta, ističe prof. Radojević Škodrić, određuje lekar u domu zdravlja, u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta.

- Ukoliko kovid pozitivne osobe imaju stanje imunodeficijencije, a to određuje lekar u domu zdravlja, tešku hronični bolest ili slično, dužina izolacije samo za ovu kategoriju pacijenata ostaje 14 dana - naglašava prof. Radojević Škodrić.

Podsetimo, zeleni sertifikat imaju oni koji su u prethodnih 210 potpuno vakcinisani protiv kovida (dve doze), oni koji su primili treću dozu,kao i osobe koje su u prethodnih 210 dana preležale kovid ili koje imaju pozitivan rezultat na antitela, ne stariji od 90 dana.

Kurir.rs /J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja