SVE O N95 MASKI KOJU MORAJU DA NOSE KONTAKTI ZARAŽENIH: Evo koliko KOŠTA i zbog čega je NEUPOREDIVO EFIKASNIJA u zaštiti!
Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Nova pravila

SVE O N95 MASKI KOJU MORAJU DA NOSE KONTAKTI ZARAŽENIH: Evo koliko KOŠTA i zbog čega je NEUPOREDIVO EFIKASNIJA u zaštiti!

Društvo -

Maska N95 koju najnovijom odlukom, a što je objavio Batut, od sada moraju da nose osobe koje su bile u bliskom kontaktu s kovid pozitivnom osobom je skuplja od obične, hirurške maske, koju većina građana Srbije nosi, ali i daleko bolja u zaštiti i za onoga ko je nosi i za onoga ko je u kontaktu s njim.

Obične hirirške maske mogu se naći i za pet dinara po komadu, do je N95 maska i njoj slične KN95 i FFP2 maske, koje mnogo bolje prijanjaju za lice i oblikovane su da bolje zaštite, koštaju od 25 dinara po komadu, pa naviše, u zavisnosti od tipa, količine, proizvođača i prodajnog mesta.

maske
foto: pnas.org

A koliko su bolje, pokazuje i istraživanje grupe nemačkih i američkih naučnika "Gornja granica za izlaganje jedan na jedan infektivnim ljudskim respiratornim česticama", koje je Kurir već objavio. U isrtraživanju su upoređivane obične-hirurške maske i FFP2, koje su po dizajnu slične N95 maskama.

- Ako samo podložan nosi masku dok priča s infektivnim na udaljenosti od 1,5 m, gornja granica se znatno smanjuje - kod hirurške maske dostiže 90% nakon 30 minuta, a kod maske FFP2 (koja je inače slična maski N95, prim nov.) ostaje na oko 20% čak i nakon jednog sata. Kada oboje nose hiruršku masku dok inficirani govori, vrlo konzervativna gornja granica ostaje ispod 30% nakon jednog sata, ali kada oboje nose masku FFP2, koja dobro prilepljena, ona iznosi 0,4% - objavljeno je u radu.

Kurir. rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track