NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Blagi pad broja novozaraženih ali više preminulih, ovo su današnje brojke
Foto: Shutterstock, screenshot

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Blagi pad broja novozaraženih ali više preminulih, ovo su današnje brojke

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 34.778 građana od kojih je 17.284 novozaražena.

Preminulo je 42 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 143 obolelih.

live blog
foto: screenshot

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 35.974 građana od kojih su 17.674 bila novozaražena. Preminulo je 40 pacijenata, a na respiratorima su bila 142 pacijenta.

KBC Mišović od danas ponovo u kovid sistemu

Skoro 200 sestara i lekara Kliničko-bolničkog centra (KBC) "Dr Dragiša Mišović" nalazi se na bolovanju zbog zaraze korona virusom.

Zamenik direktora te ustanove Predrag Savić izjavio je da niko od njih nije hospitalizovan, ali da to "jako otežava proces rada u bolnici".

Savić je rekao da je blok B Kliničkog centra od danas ponovo u kovid sistemu, pet nedelja nakon što je cela bolnica izašla iz tog sistema.

Ko odlučuje da li će kovid bolovanje biti plaćeno 65 ili 100 odsto plate?

Sve je više zaposlenih na bolovanju zbog kovida i sve je više onih koji se pitaju kako firma plaća korona bolovanje ili boravak u kući zbog izolacije. Zakonski se isplaćuje 65 odsto, a preporuka Vlade je da bude 100 odsto.

Šta se više poštuje - preporuka ili zakon?

Zakon o radu nije se menjao i ne pravi razliku između kovid bolovanja ili nekog drugog. To znači da su poslodavci u obavezi da isplate 65 odsto od zarade. Međutim, Vlada je još u aprilu prošle godine preporučila da se isplaćuje cela zarada.

"Ovaj zaključak ne može direktno da se primeni, već poslodavac mora ili kolektivni ugovor u saradnji sa sindikatima da donese ili pravilinik o radu, uglavnom neki opšti akt, ukoliko nema tih opštih akata može ugovorima o radu kod svih zaposlenih da predvidi iznos do 100 odsto plaćenog bolovanja za tih 30 dana", kaže Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije.

Preporuka je i dalje na snazi, ali ne predstavlja obavezu za poslodavca.

Više o tome pročitajte OVDE.

Tim za škole doneo odluku

Tim za škole prelomio je da i naredne nedelje đaci idu u školu po istom modelu kao i do sada.

To praktično znači da srednjoškolci i stariji osnovci nastavu pohađaju po kombinovanom modelu, a najmlađi idu u školu na nastavu.

Za srednjoškolce i starije osnovce nastava se odvija po kombinovanom modelu - dan za danom, a učenici su podeljeni u dve grupe.

(Kurir.rs)

Bonus video:

16:58

AKO POSUMNJATE DA VAM DETE IMA KOVID: Stučnjaci o ispravnoj reakciji na omikron kod dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja