PAZITE, I OVO MOŽE DA BUDE SIMPTOM OMIKRONA! Pacijentima može da se desi i da ne sumnjaju na koronu, A NIJE ZA IGRU!
Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na ovo

PAZITE, I OVO MOŽE DA BUDE SIMPTOM OMIKRONA! Pacijentima može da se desi i da ne sumnjaju na koronu, A NIJE ZA IGRU!

Društvo -

Omikron izaziva stomačne probleme, povraćanje i dijareju

Iako se nedavno pojavio, činjenica je da će omikron soj postati dominantan, a poslednji u nizu simptoma koji ga karakterišu su gastrointestinalni simptomi, među kojima su mučnina, bol u stomaku, povraćanje, gubitak apetita i dijareja.

Naime, zdravstveni zvaničnici u Alabami upozoravaju ljude da infekcija koronom iz varijante omikrona može dovesti do više problema nego samo respiratornih. Dr Bil Admajer iz Infirmari helta za VPMI TV rekao je da su sa delta sojem simptomi gornjih disajnih puteva bili veoma ozbiljni.

- Bilo je u plućima. Pacijenti bi imali upalu pluća, respiratornu insuficijenciju i išli bi na respirator. Ali sa omikronom pacijenti sa gastrointestinalnim problemima se pojačavaju i imaju više simptoma - rekao je Admajer.

Miodrag Krstić, gastroenterolog, za Kurir kaže da se digestivni problemi javljaju u svim sojevima.

dr Miodrag Krstić
foto: Promo

- Gastroninteroloski simptomi se javljaju nezavisno od soja. Blizu 40 odsto ljudi je pre omikrona imalo digestivne tegobe. Jesu dominantni simptomi kao curenje nosa, kijanje, glavobolja, ali ima i digestivnih problema, baš kao i kod drugih oblika korone.

Inače, gastrointestinalni simptomi su ranije često povezivani sa osobama koje osećaju blage simptome korone, uključujući decu.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track